Eind 2011 voldoen alle zendmasten in Brussels gewest aan 3 volt-per-meternorm

zaterdag, 10 juli 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Knack.be 8 juli 2010

Tot eind 2011 beantwoorden alle zendmasten in Brussels gewest aan 3 volt-per-meternorm

(Belga) Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zich ervan kunnen verzekeren dat alle zendmasten die op zijn grondgebied staan, zeker tot eind 2011 aan de gewestelijke norm van 3 volt per meter zullen beantwoorden. Dat hebben Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en de verantwoordelijken van het Leefmilieu Brussel (BIM) donderdag gezegd op een persconferentie.

In september 2007 besliste het Brussels parlement om de stralingsintensiteit van gsm-masten te beperken tot 3 volt per meter, wat tweehonderd keer strenger is dan de norm die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen wordt en vijftig keer strenger dan de federale norm.

De federale overheid en de gsm-operatoren trokken tegen de norm naar de Raad van State, maar kregen daar ongelijk in januari 2009. Het gewest ging wel samenzitten met de operatoren om de naleving van de norm te kunnen garanderen. De naleving van de norm wordt daarom voortaan zowel vooraf als achteraf gegarandeerd. Zo levert Leefmilieu Brussel milieuvergunningen af om de uitgezonden golven aan de bron te beperken en controleert het ook de naleving van de norm.

Het gewest beschikt daarom over een nieuwe dienst voor de simulatie en het beheer van elektromagnetische golven. De zeven ambtenaren van die dienst zijn belast met de opvolging van de aanvragen voor zendmasten en met de aflevering van de vergunningen aan operatoren die de nieuwe norm naleven. Leefmilieu Brussel heeft ook een nieuw softwareprogramma dat de sterkte van de uitgezonden golven tot een meter kan simuleren. (JDD)

Voor het originele artikel zie:
knack.rnews.be/nl/actualiteit/belga-politiek/tot-eind-2011-beantwoorden-alle-zendmasten-in-brussels-gewest-aan-3-volt-per-meternorm/article-1194770939984.htm .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie