''Bodyscanners op luchthavens verhogen risico op kanker''

donderdag, 27 mei 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 19 mei 2010

''Bodyscanners op luchthavens verhogen risico op kanker''

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen ervoor dat de straling van de controversiële bodyscanners op luchthavens tot nu toe gevaarlijk zwaar onderschat werd en zou kunnen leiden tot een verhoogd risico op huidkanker, vooral bij kinderen.

David Agard, biochemist aan de University of California zegt dat, in tegenstelling tot andere scanners, de straling van de bodyscanners wordt vrijgegeven aan stralingsniveaus met lage energie, waarbij de grootste dosis geconcentreerd blijft in de huid en het onderliggende weefsel.

''Waar de dosis veilig zou zijn als die zou worden verdeeld over de omvang van het hele lichaam, is de dosis voor de huid extreem hoog'', beweert Agard. ''Dit soort bestraling kan, zoals X-stralen, schade toebrengen aan chromosomen en zo tot kanker leiden.'' Een andere bezorgdheid is dat een defect aan de scanners voor een intense dosis radiatie zou kunnen zorgen op één bepaalde plek op de huid.

Dosis 20 keer hoger dan geschat
David Brenner, directeur van het Columbia University's Centre for Radiological Research, zegt dat de concentratie van de straling op de huid - een van de meest stralingsgevoelige plekken van het menselijke lichaam - betekent dat de werkelijke dosis twintig keer hoger ligt dan de officiële geschatte dosis. Volgens Brenner bestaat het gevaar voor kanker vooral op gevoelige plaatsen als de huid aan de hals en het hoofd. Geluk bij een ongeluk: dat soort huidkanker is meestal te genezen.

Kinderen behoren tot de risicogroep, omdat zij meer cellen hebben die op hetzelfde ogenblik splitsen dan volwassenen. Een mutatie door straling bij hen kan op latere leeftijd kanker veroorzaken.

Verdedigers van de scanners zeggen dat een individu al duizenden reizen moet ondernemen om aan het equivalent te komen van één dosis X-stralen van een scan in het ziekenhuis.

Liever radiostralen
Tegenstanders pleiten bij de Amerikaanse president Barack Obama voor meer onderzoek alvorens de scanners overal op de luchthavens zullen opduiken. Volgens professor Brenner zou het gebruik van millimetergolfscanners meer aan te raden zijn, omdat die radiostralen gebruiken in plaats van X-stralen en daar zijn geen risico's aan verbonden, voor zover de wetenschap dat weet.

De 'full-bodyscanners' liggen al van in den beginne onder vuur. Niet enkel om gezondheidsredenen maar ook omdat ze de privacy van passagiers zouden schenden. Zo is er de vrees dat ze de wet tegen kinderporno in sommige landen zouden overtreden. Bovendien zouden ze weinig efficiënt zijn, omdat heel wat explosieven niet zullen gevonden worden met de scanners.

'De collega's'
Er zijn ook al twee 'vervelende' incidenten onder collega's bekend. Een Britse vrouw diende klacht in nadat haar mannelijke collega naar haar naaktportret zat te gapen. En een mannelijk lid van de security in een Amerikaanse luchthaven werd geschorst nadat hij een joker te lijf ging, die het had gehad over de kleine genitaliën van zijn collega. (jv)

Voor het originele artikel zie:
www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/1107717/2010/05/19/Bodyscanners-op-luchthavens-verhogen-risico-op-kanker.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie