België/UK: Handsfree bellen in wagen net zo gevaarlijk als dronken rijden

donderdag, 01 april 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Morgen 31 maart 2010

Handenvrije telefoons in de wagen zijn volgens een Brits onderzoek even gevaarlijk als dronken met de auto rijden. De reden hiervoor is dat mensen niet geconcentreerd kunnen blijven als ze twee dingen tegelijk doen. Dat meldt de Daily Mail.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die een handenvrije set gebruiken in een wagen met concentratieverlies kampen dat vergelijkbaar is met boven de alcohollimiet zitten. Bestuurders die de - nochtans wettelijke - handenvrije toestellen gebruiken, doen er bijna een vijfde langer over om te remmen in een noodsituatie en zijn zich minder bewust van het andere verkeer. Het geheugen ging bij de bellers met zo'n 11 procent achteruit, en de afstanden met voorliggers vergrootte met zo'n 30 procent - volgens de researchers is dat omdat telefoongebruikers het ritme van het verkeer minder aandachtig volgen.

Weinig 'mulitaskers'
Volgens psychologen Jason Watson en David Strayer, die hun tests uitvoerden bij 200 personen in een verkeerssimulator, bewijzen de resultaten dat de overgrote meerderheid van de bestuurders slechts ��n taak tegelijk aankan. In het onderzoek ging deze stelling op voor liefst 97,5 van de automobilisten, slechts 2,5 procent waren 'supertaskers' die verschillende zaken tegelijk konden doen. ''Hoewel we allemaal graag denken dat we de uitzondering op de regel zijn, bewijzen de cijfers dat die kans heel klein is'', zegt Watson.

Het is al geruime tijd verboden om een telefoon vast te houden achter het stuur, maar handenvrije kits zijn wel toegelaten. Dit onderzoek kan de wenselijkheid van die regeling op de helling zetten

Voor het originele bericht zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1087231/2010/03/31/Handenvrij-bellen-in-wagen-zo-gevaarlijk-als-dronken-rijden.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie