Iedere Belg moet zich suf kunnen surfen. Gsm-operatoren krijgen nieuwe concurrent.

zondag, 14 maart 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: ZD net 12 maart 2010

Gsm-operatoren krijgen nieuwe concurrent. Veiling van 4G-internetlicensie volgt

Auteur: Jan Custers

Gsm-operatoren krijgen nieuwe concurrent.

Belgi krijgt als een van de eerste landen in Europa mobiel internet via de nieuwe 4G-standaard. Daarnaast verschijnt er nog een vierde speler op de telecommarkt.

De drie huidige operatoren Base, Mobistar en Proximus zien hun licentie verlengd tot in 2021. Samen moeten ze hier 430 miljoen euro voor neertellen.

Naast een bron van inkomsten ziet de Belgische staat deze verlenging als een garantie voor de operatoren. Die kunnen immers gerust zijn dat toekomstige investeringen in netwerkinfrastructuur voor 4G-internet (LTE) kunnen renderen.

Prijzen dalen
In de herfst van dit jaar komt er een vierde operator bij. Uit de internationale telecommarkt blijkt dat vier spelers in een markt de prijzen voor de consument aanzienlijk omlaag duwen. Wie dat zal worden moet een veiling uitmaken.

Onder de hamer liggen een gsm-licentie die het hele land bestrijkt en een licentie die exploitatie van een UMTS-netwerk voor mobiel internet mogelijk maakt (3G). De regering zou hier graag veertig miljoen euro voor krijgen.

Bandbreedte
Het lijkt dus alsof de nieuwe operator een veel goedkopere vergunning kan krijgen, maar dat klopt niet helemaal. Het spectrum of de bandbreedte van de nieuwe licentie is namelijk een stuk kleiner.

Eens deze herfst de vierde speler bekend is, kan de veiling van de 4G-licenties voor supersnel mobiel internet plaatsvinden. Samen moeten deze 70 miljoen euro in het laatje brengen.

Minister van Economie Vincent van Quickenborne bestelde begin vorig jaar een strategische studie over de telecommarkt in Belgi. Op basis van die resultaten en na overleg met het BIPT, de regulator voor telecommunicatie, besloot de regering het telecom-landschap grondig te hervormen.

Elektroshock
De komst van een vierde mobiele speler moet aan de Belgische telecommarkt de broodnodige elektroshock geven en Belgi het digitale hart van Europa maken. Zoals ik in mijn Digitaal Plan heb vooropgezet, moet tegen 2015 een op twee Belgen mobiel surfen, aldus van Quickenborne in een persbericht.

Voor het originele bericht zie:
www.zdnet.be/news/113832/gsm-operatoren-krijgen-nieuwe-concurrent/ .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie