Paaltaks, belasting op zendmasten.

zondag, 28 februari 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Neuwsblad 27 febr. 2010

Belasting op hoge pylonen en zendmasten

EVERGEM - Voor verticale constructies die 20 meter of hoger zijn en die dienen voor licht- en geluidsinstallaties, energietransport en radioantennes, moet vanaf 2011 jaarlijks een belasting van 1.500 euro worden betaald.
De CD&V/N-VA en PVG-SP.A -meerderheid gaf haar fiat voor de nieuwe gemeentelijke belasting die voorlopig loopt tot 31 december 2013. Groen! onthield zich en de andere raadsleden stemden tegen.

Hoewel burgemeester Erik De Wispelaere (CD&V/N-VA) de visuele vervuiling als reden aangeeft voor de invoering van de nieuwe belasting, is ze duidelijk bedoeld om geld in de gemeentekas te krijgen. Volgens stedenbouwkundig ambtenaar Jan Grawet is de precieze inventarisatie nog niet gebeurd, maar financieel beheerder Pascal Benoit meent dat ongeveer tachtig constructies belastbaar zijn. Dat is dus drie jaar lang goed voor een jaarlijkse opbrengst van 120.000 euro.

‘Dit is een lokale Eliataks. Als die elektriciteitstransporteur voor zijn hoogspanningspylonen die belasting moet betalen, zal hij dat aanvechten. De kans is groot dat in navolging van Evergem nog andere gemeenten die belasting invoeren. Dan riskeren we dat Elia de kosten doorrekent aan de burger door de elektriciteitsprijs te verhogen', waarschuwt raadslid Philippe Rossie (Open VLD). ‘Misschien hebben in onze gemeente radio-amateurs een antenne staan van meer dan twintig meter. Die zullen liever hun installatie afbreken dan jaarlijks 1.500 euro te betalen. We voeren dus een pestbelasting in waardoor voor sommigen de sociale contacten worden verbroken', stelt VB'er Didier Geleyte.

Verlichtingspalen van voetbalvelden zijn lager dan twintig meter en worden dus niet belast. Windenergiemolens en kerktorens vallen niet onder het belastingsreglement. In de Antwerpse gemeente Schelle geldt een zelfde belasting.

Voor het originele artikel zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=AH2MRAVS .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie