Politieke partij Groen wil stralingsnorm gsm-masten verlagen

donderdag, 25 februari 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: ZDnet.be 25 febr. 2010

Groen wil stralingsnorm gsm-masten verlagen
Tot 0,6 volt per meter rond rusthuizen en scholen

Auteur: Pieterjan Van Leemputten

Groen wil stralingsnorm gsm-masten verlagen.

Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) wil een decreet indienen om de stralingsnorm voor gsm-masten drastisch te verlagen. Volgens hem hinkt Vlaanderen sterk achterop ten opzichte van Wallonië en Brussel.

Sanctorum deed zijn uitspraken in het Radio 1-programma De Ochtend. Sinds januari 2009 is de stralingsnorm opnieuw een bevoegdheid van de gewesten. Op dat moment heeft het Brussels Gewest, gevolgd door Wallonië, besloten om de norm naar 3 volt per meter te verlagen. Al is het niet duidelijk of die norm in praktijk al wordt toegepast.

Voor Vlaanderen wil minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de norm ook verlagen naar 3 v/m. Maar volgens Sanctorum is dat een vertekend beeld. In De Ochtend legt hij uit dat het om een norm per mast gaat, terwijl Groen die 3 v/m als totaalnorm wil.

Naar 0,6 volt per meter in de buurt van scholen, rusthuizen en plaatsen waar gevoelige bevolkingsgroepen zich bevinden mag het zelfs nog strenger. Hier pleit Sanctorum voor een norm van 0,6 v/m.

Een vrees van de stralingsverlaging is dat de ontvangst van de masten in kwestie een stuk slechter wordt. Dat is volgens Sanctorum geen probleem. Als voorbeeld verwijst hij naar het Oostenrijkse Salzburg, waar de norm momenteel overal tot 0,6 volt per meter werd teruggebracht.

Voor het originele bericht zie:
www.zdnet.be/news/113293/groen-wil-stralingsnorm-gsm-masten-verlagen/ .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie