Nieuwe gsm-antennes op 70 plaatsen in Vlaanderen

dinsdag, 23 februari 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Morgen 22 febr. 2010

Nieuwe gsm-antennes op 70 plaatsen in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn vorig jaar op zeventig plaatsen nieuwe gsm-antennes bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van Groen!. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een normering. De groenen vrezen echter dat ze een onderonsje speelt met de sector van gsm-operatoren en dienen daarom een eigen voorstel van decreet in, stelt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

Nadat het Grondwettelijk Hof begin vorig jaar had geoordeeld dat de gewesten zelf stralingsnormen kunnen opleggen, geldt in Brussel en Wallonië een norm van 3 volt per meter, die een pak strenger is dan de federale norm. Vlaanderen blijft achter en daardoor kunnen operatoren op bestaande sites onbeperkt antennes bijplaatsen, stelt Sanctorum.

Hij noemt de nieuwe reglementering waaraan minister Schauvliege werkt, absoluut onvoldoende. Daarom schuiven de groenen zelf een voorstel van decreet naar voren, met bovendien een veel strengere norm van 0,6 volt per meter in de buurt van plaatsen waar zich gevoelige bevolkingsgroepen bevinden, zoals scholen en rusthuizen. Volgens Sanctorum zou dat geen problemen mogen veroorzaken voor de ontvangst. Hij haalt daarvoor het voorbeeld aan van het Oostenrijkse Salzburg, waar nog strengere normen zouden gelden.

Voor het originele bericht zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1070680/2010/02/22/Nieuwe-gsm-antennes-op-70-plaatsen-in-Vlaanderen.dhtml .

of:
www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=46417165 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie