Gemeente Schoten wil uitleg van Mobistar over zendmast
vrijdag, 12 februari 2010 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: Gazert van Antwerpen 8 febr. 2010
Schoten wil uitleg van Mobistar over zendmast
De gemeente Schoten gaat meer uitleg vragen aan Mobistar over de plaatsing van de UMTS-zendmast op het dak van het Koninklijk Atheneum in de Paalstraat. Dat is het resultaat van een onderhoud van burgemeester Harrie Hendrickx met Jan Allein, de coördinator van de Werkgroep Beperk de Straling.
De Werkgroep wil de verwijdering van de in december 2009 in gebruik genomen zendmast, onder meer omdat Mobistar niet binnen de twee jaar na het verkrijgen van de bouwvergunning in februari 2007 begonnen zou zijn met de installatie. ''Mobistar zegt van wel, maar heeft nagelaten om de gemeente Schoten per aangetekend schrijven te informeren over de start der werken'', zegt de burgemeester nu.
''Dat is nochtans wettelijk verplicht. De datum kan belangrijk zijn, omdat er sinds april 2009 geen vergunningen meer gegeven worden. Als Mobistar er op dat moment geen geldige had, mocht de zender ook niet opgestart worden. Morgen dinsdag komt de zaak voor het schepencollege en ik ga voorstellen om Mobistar meer uitleg te vragen. Ik wil ook vernemen van Mobistar waarom er op dat dak geen bundeling van antennes gebeurd is met de andere operatoren. Dat was de belangrijkste reden van Schoten om een aanvankelijk negatief advies over de plaatsing om te buigen in een positief. Schoten wil een wildgroei vermijden, maar de operatoren trekken zich weinig aan van onze verzuchtingen.''
Van het argument van de Werkgroep dat de zendmast ongezonde stralingen uitzendt, is de burgemeester minder onder de indruk. ''De enige klager die tot nu toe is opgedoken, heeft al gezondheidsklachten sinds oktober, terwijl de zender pas straalt vanaf december. Daar kan ik dus moeilijk een verband zien.''
Voor het originele bericht zie:
www.gva.be/antwerpen/schoten/schoten-wil-uitleg-van-mobistar-over-zendmast.aspx .
Van onze Belgische collega's van de Werkgroep Beperk de Straling ontvingen wij het volgende commentaar:
Ondertussen heeft het college van de gemeente besloten om de wettelijke procedure, met name het opstellen van een PV met doorsturing naar de Hoge raad van Inspectie, NIET te volgen.
Integendeel, ze opteert om Mobistar gewoon te vragen het nodige document met de aanvangsdatum waarop de werken zijn gestart op te bezorgen aan het college....van een regulatie gesproken !
Dit is echt de kat bij de melk zetten, m.a.w. wordt de telecomoperator netjes bediend om alles in regel te stellen.
Maar er is meer.....
Het officiële document met gunstige advies voor de bouwvergunning werd niet bekrachtigd door de burgemeester en het schepencollege. Nergens op het document staat de handtekening van de burgemeester, noch de wettelijke verplichte stempel van het gemeentebestuur. Dit document is dus onwettelijk.
Het vorige ongunstig advies werd herzien op basis van de belofte op site-sharing (bundeling) op bestaande antennesites. In werkelijkheid betreft het hier 2 nieuwe sites (Mobistar heeft nieuwe basisstations geplaatst op twee gebouwen ( op amper 200 m van elkaar) waarvan één een schoolgebouw. Hierdoor is de kans zeer reëel dat andere operatoren er hun antennes zullen bijplaatsen waarvoor uiteraard geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig is. Er is dus geen gevolg gegeven aan de verzuchting van het gemeentebestuur.
Voor beide nieuwe sites heeft Mobistar geen enkel dokument aangetekend opgestuurd. De gemeente heeft dus geen enkel officiëel dokument in handen waarin de aanvangsdatum van de bouw is gebeurd.
Toch diepte burgemeester Hendrickx een dokument naar boven met de door Mobistar ingevulde aanvangsdatum. Hoe kan dit nu, aangezien de gemeente er geen heeft?
Wordt uiteraard vervolgd.
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie