Antwerpen: Werkgroep wil zender weg van dak Atheneum

maandag, 01 februari 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Gazet van Antwerpen 29 jan 2010

Werkgroep wil zender weg van dak Atheneum

29/01 Werkgroep Beperk De Straling vraagt de verwijdering van de zendmast van het Atheneum aan de Paalstraat.

Jan Allein, cordinator van de Werkgroep Beperk De Straling, stuurde dinsdag een e-mail naar de burgemeester, schepenen en alle gemeenteraadsleden van Schoten met de beschuldiging dat de mast in oktober vorig jaar illegaal geplaatst is. Ik ben gealarmeerd door een buurtbewoner die gezondheidsproblemen ondervindt sinds de zendmast eind vorig jaar in werking ingesteld, aldus Allein.

Aangezien de buurtbewoner anoniem wil blijven uit angst voor represailles,staken we ons licht op bij de actieve wijkvereniging t Atheneum.Voorzitter Patrick Vinck: Ik woon op nog geen 100 meter van de zendmast en heb er nog niets van ondervonden.Vorige zondag hadden we een bestuursvergadering en daar is er ook geen woord over gezegd. Als er meerdere mensen gezondheidsklachten zouden hebben door de zendmast, hadden we dit al lang opgevangen.

Negatief advies

Jan Allein geeft verscheidene argumenten waarom de zendmast illegaal zou zijn. Zo is er meer dan de toegelaten twee jaar verlopen tussen de bouwvergunning van februari 2007 en de plaatsing. Woordvoerster Patti Verdoodt van Mobistar ontkent dit formeel: ''De voorbereidende werken waren in februari 2009 wel degelijk bezig. De plaatsing van de antenne zelf was in oktober het laatste werk.''

Bovendien gaf de gemeente eerst een negatief en daarna plots een positief advies. Maar dat is perfect te begrijpen, reageert burgemeester Harrie Hendrickx. Bij het eerste advies had Schoten een zwak dossier gekregen waarbij niet eens een dekkingsplan zat. Nadien kregen we toelichting en een beter dossier, en kregen we ook de garantie dat Mobistar de andere operatoren zou uitnodigen op dezelfde mast. Zo vermijden we wildgroei van antennes en zenders. Het advies van Schoten was bovendien niet bindend.

Ook het argument van Allein dat Vlaanderen momenteel geen bouwvergunningen verleent wegens een juridische discussie over de stralingsnormen, snijdt geen hout. Want de betrokken bouwvergunning dateert van lang vr deze impasse. De huidige zender blijft overigens onder de nieuwe stralingsnorm van maximaal drie volt per meter en per zender die Vlaams minister Schauvliege binnenkort in een decreet wil gieten. Komen er meerdere antennes op het dak van het Atheneum, dan mogen die samen niet boven de 20 volt per meter gaan. Beide cijfers liggen flink beneden de Europese normen.

Voor het origineel zie:
www.gva.be/antwerpen/schoten/werkgroep-wil-zender-weg-van-dak-atheneum.aspx .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie