Belgische toezichthouder: ''Providerlicenties voor gsm en umts af laten lopen in 2021''.

woensdag, 06 januari 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Belgische toezichthouder: umts verdwijnt in 2021

Bron: Tweakers 30 dec 2009

Auteur: Arnoud Wokke

De Belgische overheid wil in 2021 de providerlicenties voor gsm en umts af laten lopen. Volgens een consultatiedocument van telecomtoezichthouder BIPT is umts dan uitgefaseerd. Wel komt er nog een vierde umts-provider.

''De kans is immers zeer reel dat in 2021 umts als technologie aan het einde van zijn levensduur zal zijn. Het uitdoven van de umts-technologie maakt het niet alleen juridisch maar ook economisch zinvol om de gebruiksrechten in de tijd te beperken tot 2021'', schrijft het BIPT in een raadpleging dat in opdracht van minister Van Quickenborne is gepubliceerd.

In de raadpleging stelt het BIPT voor dat de gsm- en umts-licenties van de huidige drie providers Mobistar, Base en Proximus aflopen in 2021 in plaats van 2015, het jaar waarin de licenties volgens de huidige voorwaarden aflopen. Voor die verlenging zouden de providers echter wel moeten betalen. Bovendien zou er een vierde umts-provider moeten komen. Die neemt waarschijnlijk de plaats in van de vierde gsm-provider, waarvan eerder sprake was. Ook de licentie van de umts-provider loopt af in 2021, voornamelijk omdat de umts-techniek dan volgens het BIPT aan zijn einde is.

De providers mogen tot 21 januari reageren op de raadpleging. Daarna zal het Belgische kabinet een besluit moeten nemen over wat er gaat gebeuren met de licenties. De voornaamste reden voor het verlengen van de licenties is dat providers dan zekerheid hebben en dus makkelijker zouden overgaan tot nieuwe investeringen.

Voor het originele bericht zie:
tweakers.mobi/nieuws/64623 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie