Belgisch Goed Gevoel: Wordt jouw hoofdpijn veroorzaakt door elektrosmog?

dinsdag, 24 november 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: GoedGevoel.be 19 nov. 2009

Wordt jouw hoofdpijn veroorzaakt door elektrosmog?

Draadloos internet (kortweg wifi), gsm's, computers, satelliettv, digitale radio, gps'en en andere toestellen: ze hebben gemeen dat ze een onmisbaar deel van het moderne Westerse leven vormen. Ze hebben ook gemeen dat ze straling uitstoten, en dat steeds meer mensen zich daar zorgen over maken. 'Elektrosmog' wordt het geheel van technologievervuiling genoemd, en het wordt gelinkt aan hoofdpijn, migraine en slaapproblemen.

GSM-straling
Over gsm-straling is al veel te doen geweest, maar wetenschappers slagen er niet in eenzelfde aanbeveling te formuleren. De meeste studies tonen dat er geen (groot) gevaar mee verbonden is, maar toch wordt voorzichtigheid en matig gebruik aangemoedigd. Er zijn ook studies die wl een negatief verband vonden, met onvruchtbaarheid en hersentumoren bijvoorbeeld.

Gevolgen van wifi
Nu steeds meer mensen in huis ook draadloos internet installeren, en dat in sommige steden (zoals het Britse Swindon) zelfs gratis wordt voor iedereen, klinken steeds meer oproepen tot voorzichtigheid met wifi en hotspots.

Kwetsbaar
Vooral kinderen zouden kwetsbaar zijn voor de stralen omdat hun hersenen en zenuwen zich nog aan het ontwikkelen zijn. Vijf procent van de bevolking zou gevoelig zijn aan dit geheel van straling, en krijgen hoofdpijn, concentratiemoeilijkheden, zijn (chronisch) vermoeid en gerriteerd.

Beslissing terugdraaien
Velen waarschuwen voor voorzichtigheid, en enkele steden, zoals Frankfurt, komen terug op de massale installatie van wifi. Duitse onderzoekers onderzochten de klachten van 356 mensen die langdurig aan straling waren blootgesteld.

Slaapproblemen, bloedneuzen, pijn, gehoorverlies, depressies, vergeetachtigheid en misselijkheid werden vastgesteld na pulserende hoge frequentiegolven.

''Niet zeker dat het veilig is''
De Britse krant The Daily Mail trekt van leer tegen de tendens om gratis wifi aan te bieden aan elke inwoner van een stad. ''Niemand kan met zekerheid zeggen dat wifi veilig is, want er is nog geen enkele grote studie gebeurd naar de impact van wifi-straling op onze gezondheid.''

Het statement dat wifi 'niet meer' straling uitstoot dan een gloeilamp, wordt door de Daily Mail naar de prullenbak verwezen. ''Het gaat om een ander soort straling, dus die analogie stelt niets voor.'' De krant vindt het absurd om te doen alsof er geen gezondheidsgevolgen zijn door de elektromagnetische stralingsvelden in onze leefomgeving.

Ook het tegendeel is waar
Dat klopt allemaal, maar het omgekeerde is evenzeer waar. Er was geen studie, dus er is ook niet aangetoond dat de straling onveilig is, en dat de gevolgen voor de gezondheid negatief zijn. Er wordt ook niet stilgestaan bij het feit dat mensen er voordelen uit zouden kunnen halen. Niets van dat alles is aangetoond, noch weerlegd.

''Wat we nodig hebben is een uitgebreide studie die de gevolgen nauwgezet onderzoekt. Tot dan is voorzichtigheid geboden'', concludeert de krant. (edp)

Voor het originele artikel zie:
www.goedgevoel.be/gg/nl/111/Hoofdpijn/article/detail/1031323/2009/11/19/Wordt-jouw-hoofdpijn-veroorzaakt-door-elektrosmog.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie