Nog dit jaar met ontwerpbesluit Gsm-masten normverlaging 3 V/m naar Vlaamse regering.

vrijdag, 13 november 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Opm. Stopumts;
Op het eerste gezicht een prachtig voorstel, een veldsterkte die 20x onder de Nederlandse norm ligt, en zeker een stap in de goede richting.
In de praktijk zal er echter weinig veranderen omdat de huidige gemiddelde veldsterktes nauwelijks boven de 1 à 2 V/m uitkomen, voor de mensen op straat en in hun woningen verandert er dus niets.
Een verdere verlaging tot 0,6 V/m zoals door de Bio-Initiative Group wordt aanbevolen en zoals ook in Liechtenstein wordt voorgesteld is noodzakelijk, 100x lager dan de Nederlandse stralingsnormen.
Zelfs dan is het niet uitgesloten dat de norm in de toekomst bij voortschrijdend inzicht nogmaals verlaagd moet worden naar 0,06 V/m waarbij het mobieltje nog steeds prima blijft werken.


Bron: Metrotime.be 12 nov. 2009

Gsm-masten: nog dit jaar met ontwerpbesluit naar Vlaamse regering

(Belga) Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil nog dit jaar een ontwerpbesluit aan de Vlaamse regering voorleggen met normen voor de straling van gsm-masten. In het voorliggende ontwerp is sprake van een verlaging van 20 naar 3 V/m (volt per meter). Dat heeft Schauvliege donderdag herhaald in een reactie op een artikel in enkele kranten.

In de kranten dringt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen! ) aan op de invoering van strengere stralingsnormen voor gsm-masten. Hij hekelt ook het feit dat de controles op het zendvermogen van gsm-masten in Vlaanderen al bijna een jaar stilliggen. Zoals minister Schauvliege in oktober al liet verstaan, wordt er volop gewerkt aan een nieuwe regelgeving. De CD&V-minister wil nog dit jaar een ontwerpbesluit voorleggen aan de Vlaamse regering.

De nieuwe regelgeving zal zowel rekening houden met het brede overleg dat gepleegd werd als met het voorstel van resolutie dat begin dit jaar werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement. In die resolutie, die trouwens mee werd ingediend door Schauvliege, wordt onder meer voorgesteld om de norm te verlagen tot 3 V/m. (DWM)

Voor het originele bericht zie:
www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=45080189 .

Leest u ook het commentaar van onze Belgische zusterorganisatie ''Beperk de Straling'' op:
www.beperkdestraling.org/Beleid/Geen_stralingsnorm_vlaanderen.aspx .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie