Vlaanderen controleert straling gsm-masten niet meer

donderdag, 12 november 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De morgen 12 nov. 2009

Vlaanderen controleert straling gsm-masten niet meer
In en rond veel Vlaamse scholen staan gsm-masten die een te hoge straling uitzenden. Vooral voor kinderen kan die straling gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken. Maar Vlaanderen controleert al bijna een jaar het zendvermogen van gsm-masten niet meer.

Gewestelijke materie
De controle van de gsm-masten is al een hele tijd gewestelijke materie. Het federale controleorgaan BITP kan wettelijk gezien geen controles meer uitvoeren. Intussen maken wetenschappers zich zorgen over de gevaren voor de volksgezondheid van die gsm-masten. Vooral voor kinderen is het nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Gat in wetgeving
En hier schort heel wat aan in Vlaanderen, zo stelde Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum vast. Hij interpelleerde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over dit ''gat'' in de Vlaamse wetgeving. ''Ik heb zelf vastgesteld dat er gsm-masten staan op 65 Vlaamse scholen'', zegt Sanctorum in de kranten. ''Als we uitgaan van een voorzichtige norm van 3 volt per meter, dan wordt die in sommige gevallen overschreden.'' (belga/vsv)

Voor het originele bericht zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1028135/2009/11/12/Vlaanderen-controleert-straling-gsm-masten-niet-meer.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie