Steeds meer mensen in België met schuldproblemen door mobiele telefonie.

maandag, 26 oktober 2009 - Categorie: Berichten Belgie

In Nederland is het niet anders...

Bron: www.hbvl.be/ 25 okt. 2009

Steeds meer Belgen raken in de schulden door hun gsm-rekening en de kosten voor internet of digitale televisie. Vooral jongeren en laaggeschoolden kunnen hun rekeningen steeds moeilijker betalen.


In Vlaanderen zijn er zo'n 60.000 dossiers over schuldbemiddeling. Volgens het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling is een derde van die dossiers door schulden door telecommunicatie veroorzaakt en blijft het aantal maar stijgen. ''Van die 60.000 dossiers bedroeg het gedeelte aan telecomschulden vorig jaar 21 procent. In 2009 is dat gestegen naar 34 procent'', aldus Dirk De Clerck van het Centrum Schuldbemiddeling.

Reclame
Vooral jongeren en laaggeschoolden hebben steeds meer schulden. Volgens het centrum zijn de grote telecomoperatoren voor een groot deel verantwoordelijk omdat hun reclame vaak misleidend is. Bij sommige gsm-abonnementen worden bijvoorbeeld veel gratis sms'jes en beltijd beloofd, maar wordt er niet altijd duidelijk gezegd of er abonnementskosten zijn. Vooral de zwakkeren in de maatschappij laten zich door de reclame beïnvloeden.

Maatregelen
Het Centrum Schuldbemiddeling pleit voor meer schriftelijke contracten zodat er meer bedenktijd is en wil dat de overheid duidelijkere regels opstelt. Volgens het kabinet van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is dat helemaal niet nodig: ''Wij houden de telecomsector sowieso sterk in de gaten.''

Voor het origineel zie:
http://www.hbvl.be/nieuws/geldzaken/aid873602/steeds-meer-schulden-door-gsm-of-internet.aspxLees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie