Hoogleraar waarschuwt stad Brugge op vooravond gemeenteraad.

dinsdag, 29 september 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws. 28 sept. 2009

Professor waarschuwt stad op vooravond gemeenteraad.

''Straling draadloos internet gevaarlijk voor kinderen''

Brugge:

Vanavond keurt de gemeenteraad normaal de plannen voor het draadloos internet in Brugge goed.
Op de vooravond van die zitting waarschuwt professor Stefaan Van Gool van de KU Leuven voor de gevaren van het stralingsgevaar voor de bevolking en dan vooral kinderen.

Stefaan Van Gool is een autoriteit op vlak van kindergeneeskunde. In een mail aan alle raadsleden uit hij zijn bezorgdheid. Hij vraagt de stad dat zelf te mogen toelichten tijdens de zitting. ''Zaken als asbest, roken en overmatig zonnen werden destijds in onwetendheid aanvaard door politici'' zegt de professor. ''Rond de elektromagnetische straling zal men binnen tientallen jaren niet kunnen zeggen dat men het 'toen niet wist'.'' Hij wijst op de mogelijke gezondheidsschade op lange termijn. 3Leukemie en hersentumoren nemen op jonge leeftijd opmerkelijk toe. Verschillende onderzoeken suggeren een verband met die straling, al kon het verband nog niet aangetoond worden'', zegt Van Gool.

Richtlijnen

Van Gool wijst naar een document van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, waarin richtlijnen rond zo'n dossiers staan. ''Eerst en vooral moet men zich de vraag stellen of de opgelegde dosis straling wel degelijk de minst mogelijke is. Ten tweede moet elk individu de belasting kunnen vermijden waar mogelijk is. Is dit zo met het huidige project?'', vraagt Van Gool zich af.
Dat het project economisch verantwoord is door zijn gemak voor de gebruiker, geeft de professor toe. ''De vraag stelt zich wel of alle Bruggelingen de gevolgen moeten dragen als ze niet allen gebruiker zijn. Daarnaast moeten zij die het project realiseren ook aantonen dat het onschadelijk is.
Gezien de tests met schadelijke gevolgen voor celculturen, proefdieren en in een grootschalig onderzoek is dat onmogelijk.''

Strenge normen

Woordvoerster Greet Verleye reageert namens de burgemeester Moenaert. ''Het is nog voorbarig om het project nu al af te schieten. We moeten nog een partner zoeken waarmee we het netwerk uitbouwen. Daarbij zal zeker rekening gehouden worden met de strengste normen'', vertelt Verleye. ''Die verlagen binnenkort op Vlaams niveau. Daar moeten wij ons sowieso naar schikken. Onze stadsdiensten informeerden zich al uitgebreid.
Als professor Van Gool zich aanbiedt, zullen we hem niet negeren. Tijdens de gemeenteraadszitting is dat echter niet gebruikelijk.
Het is niet de bedoeling de stad onder zware straling te zetten'', beklemtoont Verleye.
Het beloofd dus een bewogen zitting te worden vanavond.

In een katern op dezelfde pagina:

Vanavond naar gemeenteraad

Jan Allein, woordvoerder van Beperk De Straling waarschuwt al jaren voor de gevaren van elektromagnetische straling. Ook hij richtte zich tot de gemeenteraadsleden. ''Internet moet worden vermeden op de werkvloer en stralingsbronnen moeten uitgeschakeld worden bij niet-gebruik. Dat bevestigden ook de professoren Guy Vandenbosch (KU Leuven) en Nick Van Larebeke (UGent) in een lezing vorige week'', zegt Allein. ''In Brugge wil de stad ze constant aanzetten, onder andere voor de bediening van camera's en om het stadspersoneel ter plaatse bouwovertredingen te laten vaststellen.
Daarvoor bezit ze trouwens al een goed uitgebouwd 3G- netwerk en is er ook al de straling van gsm-masten'', gaat Allein verder.
''De Duitse overheid pleit om via de kabel te internetten en het Verenigd Koninkrijk bant draadloos internet in de scholen. In Frankrijk werden de draadloze netwerken uit de stadsbibliotheken verwijderd''.
Allein stelde in zijn brief negen vragen aan het stadsbestuur en wil daarbij ook meer inspraak en informatiemomenten voor de bevolking.
Vanavond trekt Beperk De Straling met een delegatie naar de gemeenteraad.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie