Het Laatste Nieuws trotseert de Telecomindustrie: Honingbijen verdwijnen door zendmasten

donderdag, 03 september 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Tot nog toe publiceerde in Nederland alleen De Pers over het onderzoek van Sainuddin Pattazhy uit India waarin de zendmasten van mobiele telefonie aangewezen worden als de belangrijkste oorzaak van het verdwijnen der honingbij Berichten%20Internationaal/3947 .
In België voegt zich nu Het Laatste Nieuws bij de krant die haar grootste adverteerders durft te trotseren:


Bron: HLN 1 sept. 2009

Honingbijen verdwijnen door zendmasten

De elektromagnetische golven van zendmasten kunnen een bedreiging vormen voor honingbijen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde onderzoeksresultaten, berichtte het persbureau Press Trust van India.

Tien dagen
De elektromagnetische golven verstoren de navigatiecapaciteiten van werkbijen die nectar uit bloemen verzamelen om de bijenpopulatie te onderhouden. Als een zendmast in de buurt van een bijenkorf stond, konden de werkbijen niet terugkeren, aldus milieudeskundige Sainuddin Pattazhy. Daardoor bleef de koningin alleen achter met de eitjes en stortte de kolonie binnen tien dagen in, zo bleek uit het onderzoek in de zuidelijke deelstaat Kerala.

Tien jaar
Ruim 100.000 mensen in Kerala zijn werkzaam in de bijenteelt. De dalende bijenpopulatie vormt een bedreiging voor hun inkomsten. De bijen zijn eveneens onmisbaar voor het bestuiven van bloemen en planten. Volgens onderzoeker Pattazhy kan de bijenpopulatie binnen tien jaar verdwenen zijn als het aantal zendmasten verder toeneemt. (anp/mvl)

Voor het originele bericht zie:
www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/985490/2009/09/01/Honingbijen-verdwijnen-door-zendmasten.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie