Aalst: Stad zadelt bewoners Dewaco op met gsm-zendmast: ultimatum van omwonenden.

maandag, 10 augustus 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Twee nagekomen berichten uit België (met dank aan BeperkdeStraling.org):

Bron: Het Nieuwsblad 11 juni /2009

'Last van de Mast' stelt ultimatum aan stad Aalst

AALST - Als de Mobistar-zendmast aan het sportterrein Ten Rozen in de Rozendreef niet is afgebroken vóór 31 augustus, leidt de advocaat van het comité 'Last van de Mast' een proces in.

'Elke redelijke termijn van uitvoering is ver overschreden', zegt voorzitter Andreas Verleysen. 'Op 12 februari 2007 vernietigde de Raad van State de bouwvergunning, want de gsm-mast is een illegaal bouwwerk. We hebben dan ook geen begrip voor het in stand houden van een door het hoogste rechtscollege vernietigde bestuurlijke miskleun.'

Het comité is evenmin opgezet met het plaatsen van een installatie op het dak van het meest centraal gelegen appartementsblok van Dewaco. 'We zijn zwaar ontgoocheld in die beslissing, want we zijn tegen de installatie van zware zendinstallaties in eender welke woonzone', zegt de voorzitter.

Het 'Last van de Mast'-comité verwijst ook naar een internationaal wetenschappelijk onderzoek, dat concludeerde dat gezondheidsschade mogelijk is.

'Wij blijven dan ook eisen dat het voorzorgsprincipe in Aalst en in Vlaanderen dringend wordt gehanteerd. Daarom nodigen we de betrokken bewoners uit om de handen in elkaar te slaan en samen te ijveren voor een gezonde en leefbare buurt. En we bieden de heer Willy Coen onze gratis steun aan bij zijn verdere stappen', besluit Verleysen. (JLA)

Voor het originele bericht zie:
www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=HC2CIHI5

--------------------

Bron: Het Nieuwsblad 6 juni 2009

Stad zadelt bewoners Dewaco op met gsm-zendmast

AALST - De gsm-zendmast aan de sporthal Ter Rozen wordt verplaatst naar de appartementsgebouwen van Dewaco. De bewoners zien dat niet zitten.

Het buurtcomité Last van De mast ijvert al jaren voor het verwijderen van de zendmast aan de sporthal Ten Rozen in de Rozendreef. Het zette meerdere acties op het getouw en heeft nu zijn slag thuis gehaald. De mast verdwijnt en wordt nu verderop in de straat geplaatst. Dat zet kwaad bloed bij andere bewoners.

Willy Coen is verontwaardigd en maakte begin juni een bezwaarschrift over aan het stadsbestuur. Hij vindt de beslissing om een gunstig advies te geven voor de nieuwe locatie voor de mast onbegrijpelijk. Een antwoord op zijn betoog bleef uit. Hij denkt aan het opstarten van een actiegroep Last van de mast - bis en meent op genoeg steun uit zijn woonomgeving te kunnen rekenen.

'Wanneer wij dan later ook onze slag thuishalen, kan het opnieuw een fortuintje kosten om de mast te verplaatsen naar een plaats waar mensen wonen die nog minder belangrijk zijn. Dat het 'levensbedreigende' gevaarte nu in mijn achtertuin zal komen, vind ik op zich nog niet zo erg. Wel de gedachte dat de gezondheid van de mensen in mijn buurt blijkbaar onbelangrijk is of op zijn minst minder belangrijk is dan het welzijn van de buurtbewoners rond de sporthal.'

'Op de campus van Dewaco staan zes flatgebouwen, samen goed voor 276 wooneenheden. In het rusthuis Ten Rozen verblijven 90 senioren en werken bijna evenveel personeelsleden. Vlak in de buurt zijn de werken gestart voor 160 woningen, terwijl er concrete plannen zijn voor nog eens een gelijkaardig project. Op een boogscheut van de plaats waar de mast zou worden geplaatst, bevindt zich de instelling Levensvreugde, waar 467 jongens en meisjes school lopen, begeleid door 250 personeelsleden.'

Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Van Lysebeth (CD&V) bevestigt dat de mast aan de sportinstallatie verdwijnt. 'We moesten een alternatief aanbieden en vonden die op de blokken aan de Rozendreef. Het is een plaats die helemaal niet stoort. De installatie staat op het dak van een building. Wie onder de mast woont, ondervindt geen invloed van de straling.

Voor het origineel zie:
www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=792cc32g .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie