Beschermde kerktoren Wilmarsdonk (Antwerpen) krijgt zendmast als buur

zaterdag, 13 juni 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Beschermde kerktoren Wilmarsdonk krijgt zendmast als buur

Auteur: Boris ROUSSEEUW

Proximus start nog deze maand met de bouw van een zendmast pal naast de geklasseerde kerktoren van Wilmarsdonk, in het midden.

De witte gotische kerktoren uit de vijftiende eeuw is het enige wat overblijft van het polderdorp Wilmarsdonk, dat in de jaren zestig werd platgewalst voor de uitbreiding van de haven. De toren staat midden tussen de havenbedrijven.

In september 2007 kreeg Proximus Belgacom Mobile een vergunning die twee jaar geldig is om naast de toren een zendmast te plaatsen, op grond van het Antwerpse Havenbedrijf. Om de vergunning niet te verliezen, moeten de werken dus stilaan gaan starten.

Wat vindt u van zo'n gsm-mast? Beantwoord onze poll en post onderaan een reactie!

Zware zenders
Er waren echter nog andere vergunningen nodig, en we moesten het ook inpassen in onze planning, geeft woordvoerster Frdrique Verbiest van Belgacom toe.

Maar de bouw start nog deze maand. Op de grijze pyloon aan de Wilmarsstraat komt een telecommunicatiestation met zes antennes voor UMTS-datacommunicatie. Zware zenders, want UMTS kan twee megabyte per seconde per gebruiker aan.

Geen bezwaren
Maar kn een zendmast zo dicht bij een monument? Als de mast op minder dan 100 meter van een monument komt, moet de bouwheer verplicht advies vragen aan de dienst Onroerend Erfgoed. Die had geen bezwaren.

Ruimtelijke Ordening, dat de bouwvergunning afgeleverd heeft, ziet ook geen probleem. Volgens de tekst van de bouwvergunning hebben de gebouwen in de omgeving, en dus ook de kerktoren, geen noemenswaardige architecturale kwaliteiten.

Bovendien is de plaatsing in een havengebied visueel verantwoord. De mast wordt sterk genoeg gebouwd om er achteraf nog antennes bij te plaatsen en er komen later nog extra zendmasten in de nabije omgeving.

Slechte staat
Ondertussen valt het op dat de kerktoren in slechte staat is, hoewel hij pas in 2005 in opdracht van de eigenaar, het Antwerpse Havenbedrijf, opgeknapt werd. De basis van de toren is overwoekerd en grote struiken groeien uit de spits.

Voor het originele bericht met poll zie:
www.gva.be/antwerpen/antwerpen/kerktoren-wilmarsdonk-krijgt-grote-broer.aspx .

Opmerkelijk: 58% van de stemmers beantwoordt de vraag: ''Denkt u dat een gsm-mast gevaar oplevert voor de buurtbewoners?''met JA.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie