Big brother wordt werkelijkheid en jongeren slachtoffer van cyberpesten

zondag, 10 mei 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Twee artikelen uit de Morgen van 10 mei 2009

Volg je familie op de voet met je gsm
Binnenkort is het misschien mogelijk om mensen op de voet te volgen. Waar netwerksites als Facebook nog net niet in slagen, kan de gsm er binnenkort voor zorgen dat we van iemand precies weten waar die persoon zich bevindt. De Amerikaanse computerreus Microsoft heeft een testprogramma klaar voor het Big Brother-systeem, meldt de Sunday Times.

Schermpje
Daartoe ontwikkelde Microsoft de 'Waar ben je Klok, een schermpje waarop de locatie wordt getoond waarop iemand zich bevindt. 'School' bijvoorbeeld. Of 'werk' of 'fitness'. Het apparaatje werd bij wijze van proef geïnstalleerd in de huizen van families die wonen nabij Microsofts onderzoekslaboratorium in Cambridge en op basis van die tests wordt nu onderzocht hoe het op de markt kan worden gezet.

Volgens Richard Harper, het hoofd van Microsofts socio-digitale researchgroep, ''willen wij voldoende informatie verschaffen om mensen een gerust gevoel te geven, zonder dat ze het gevoel krijgen ze in de gaten te worden gehouden''.

Cel
Wanneer een gebruiker de 'klok' instelt, moet elk gezinslid een 'cel' invoeren en die een naam geven. 'Werk' of 'school' bijvoorbeeld'. En elke keer iemand zich in zo'n cel bevindt, herkent het apparaat dat en wordt het op een scherm weergegeven. Door het apparaat af te zetten, blijft de plaats waar iemand zich bevindt natuurlijk geheim.

Harry Potter
De 'Waar ben je klok' wordt beschouwd als Microsofts antwoord op Google Latitude, een systeem waarbij de locatie van een gebruiker wordt afgebeeld op een van de Google maps. Het zal fans van Harry Potter alvast bekend voorkomen, want de ouders van Harry's vriend Ron Weasley hebben ook een toverklok waarop de wijzers elk gezinslid voorstellen en dan wijzen naar de woorden 'thuis' of 'werk' of 'levensgevaar'. (belga/gb)

Voor het originele bericht zie:
www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/849181/2009/05/10/Volg-je-familie-op-de-voet-met-je-gsm.dhtml .


Ruim tiende van jongeren recent slachtoffer van cyberpesten in regio Leuven.

De afgelopen 3 maanden is 13,3 procent van de 12- tot 15-jarige jongeren uit de Leuvense regio het slachtoffer van cyberpesten geworden. Dat blijkt uit een bevraging bij 182 leerlingen uit enkele scholen in de regio van Leuven, Aarschot en Diest, door laatstejaars van het Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen (HIRL) uit Aarschot.

Van de bevraagde jongeren stelde 9,7 procent dat hij heel af en toe gepest werd via internet of gsm, 1,82 procent regelmatig en nog eens 1,82 procent elke dag. Het percentage van jongeren die zeiden dat ze de afgelopen 3 maanden ooggetuige waren van cyberpesten, loopt echter op tot een kleine 30 procent. Bij de bevraagde jongeren bestempelde 76 procent cyberpesten als ''een groot probleem''. Exact 10,3 procent zei zelf dat hij iemand in de bewuste periode via internet of gsm had gepest. Daarvan deed 6,06 procent dat heel af en toe, 3,03 procent regelmatig en 1,21 procent elke dag.

De percentages van cyberpesten zijn volgens de HIRL-studenten relatief laag. Toch zou het gaan om ''een opkomend fenomeen dat zeer snel kan escaleren''. Ze pleiten ervoor dat zowel jongeren, hun omgeving en organisaties, zoals Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), en de lokale politie het fenomeen aanpakken. Ook stelden ze brochures samen met tips voor ouders en jongeren, getuigenissen van slachtoffers, evenals stappen die gezet moeten worden als iemand aangifte wil doen bij de lokale politie. (belga/jv)

Zie voor het origineel van dit artikel:
www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/848528/2009/05/09/Ruim-tiende-van-jongeren-recent-slachtoffer-van-cyberpesten-in-regio-Leuven.dhtml .



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie