Operatoren en Brussel zoeken oplossing voor gsm-straling

vrijdag, 13 maart 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: DeTijd.be 13 maart 2009

Operatoren en Brussel zoeken oplossing voor gsm-straling

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck en de drie gsm-operatoren zoeken tegen 15 september een haalbare oplossing voor de strenge Brusselse norm voor gsm-straling. Dat zijn beide partijen overeengekomen.

In België mogen gsm-stralen een spanning van 20,6 volt per meter (v/m) hebben, maar het Brussels Gewest wil die norm om gezondheidsredenen verstrengen tot 3 v/m. En dat vanaf 14 maart. Maar de drie gsm-operatoren in ons land, Proximus, Mobistar en BASE, kunnen zich niet vinden in die Brusselse ordonnantie, onder meer door de te strakke timing.

Met de 3v/m-norm en zonder nieuwe antennes vermindert de kwaliteit van de gsm-ontvangst in Brussel aanzienlijk, klinkt het voorts. Vooral in gebouwen zou het gsm-signaal verzwakken. Het aantal antennes zou in elk geval fors moeten toenemen, want het delen van antennes met verschillende operatoren - zoals nu vaak het geval - zou niet meer kunnen. Mobistar schat dat het tot 40 procent meer antennes nodig heeft om de huidige kwaliteit te behouden.

De minister en de gsm-operatoren zijn nu overeengekomen om de uitvoeringsbesluiten van de ordonnantie samen uit te werken 'om tot een technisch correcte en voor de operatoren haalbare oplossing te komen'. Het overleg moet tegen 15 september tot de definitieve goedkeuring van de uitvoeringsbesluiten leiden.

Tot dan zal de minister een moratorium toepassen voor het opstellen van processen-verbaal na eventuele klachten.

Voor het oorspronkelijke bericht zie:
www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Operatoren_en_Brussel_zoeken_oplossing_voor_gsm-straling.8156400-435.art .

Zie ook:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=662806 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie