Minister Van Quickenborne pleit voor redelijke stralingsnormen

woensdag, 04 maart 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: de Morgen. be 3 maart 2009

Minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open Vld) roept op tot een redelijke oplossing in de discussie over de gsm-stralingsnormen. Hij pleit ervoor om in de drie gewesten een werkbare en geharmoniseerde gsm-stralingsnorm te hanteren, die zowel rekening houdt met de mogelijke schadelijkheid n de kwaliteit van het signaal.

200 keer strenger
Aanleiding van het pleidooi van de liberale minister is de strengere stralingsnorm van de Brusselse regering, die normaliter vanaf 14 maart van kracht wordt.

Die norm (3 volt/meter) zal volgens Van Quickenborne zo'n 200 maal strenger zijn dan aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie en dat roept vragen op bij de gsm-operatoren.

Slechtere kwaliteit
Zo wijzen ze er vooral op dat de nieuwe norm tot een slechtere kwaliteit van het gsm-signaal zal leiden. Ook zullen ze naar eigen zeggen 40 procent meer antennemasten in het Brussels gewest moeten plaatsen om dezelfde kwaliteit aan te kunnen bieden.

Minister Van Quickenborne roept op tot redelijkheid. Ook hij vindt mogelijke gezondheidsrisico's belangrijk, ''maar een realistische afweging dringt zich op''.

Werkgroep
De Open Vld'er wijst erop dat op 18 februari op het Overlegcomit tussen de verschillende regeringen werd beslist een werkgroep op te richten die de problematiek moet bestuderen. De nieuwe norm mag voor Van Quickenborne strenger zijn dan de huidige norm, ''maar moet werkbaar en liefst eengemaakt zijn''.

Hij wijst erop dat, indien Brussel vasthoudt aan de invoering van de strenge norm, er sowieso een samenwerkingsprotocol moet worden afgesloten. Enkel het BIPT heeft immers de kennis en expertise om stralingsnormen te controleren en te doen respecteren. (belga/edp)
03/03/09

Voor het originele bericht zie:
www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/739242/2009/03/03/Van-Quickenborne-pleit-voor-redelijke-stralingsnormen.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie