Gsm-mast zet Denderwindeke in rep en roer.
vrijdag, 20 februari 2009 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: Nieuwsblad.be 20 februari 2009
'We worden voor voldongen feiten gesteld'
Gsm-mast zet Denderwindeke in rep en roer
DENDERWINDEKE - Deze week kregen de bewoners van de Minnehofstraat in Denderwindeke een schrijven in de bus dat de gemeente een stuk grond verhuurt aan de telefoonoperator Base. Die wil er een gsm-mast van 36 meter hoogte plaatsen en dat stuit op veel verzet.
Buurtbewoonster Viviane De Smet nam het voortouw tegen de plaatsing van de gsm-mast die pal naast de jeugdterreinen van voetbalclub Eendracht Winnik geplaatst zou worden. De vrouw kreeg net als de buren een aangetekende zending in de bus vanwege de gemeente waarin wordt aangehaald dat de stad als eigenaar van het bewuste perceel in de Minnehofstraat die na een openbaar onderzoek ter beschikking zal stellen van de hurende telefoonoperator.
'Naast de bewoners van de Minnehofstraat werden ook de eigenaars van de aanpalende weiden aangeschreven. Het stuit tegen de borst dat de gemeente zonder ons medeweten blijkbaar al beslist heeft over de plaatsing van die gsm-mast. We worden voor voldongen feiten gesteld', klaagt De Smet.
'In de brief is er sprake van het plaatsen van een zendinstallatie, maar bij raadpleging van de plannen zie je dan dat het om een UMTS-gsm-mast gaat van liefst 36 meter hoogte. Esthetisch wordt dat uiteraard een gedrocht dat hier niet thuis hoort en dan hebben we het nog niet over het gevaar voor de gezondheid. Je moet weten dat op dat voetbalveld verschillende keren per week jonge kinderen komen voetballen die gevoeliger zijn voor de stralen. Waarom kiest men uitgerekend één van de laagste punten van Denderwindeke voor de inplanting?' klinkt het vertwijfeld.
Viviane trok met tientallen andere ongeruste bewoners gisterenavond naar het stadhuis waar schepen van Leefmilieu Marc Nachtergaele (CD&V) en burgemeester Luc Durant (Open VLD) hen te woord stonden en de gemoederen probeerden te bedaren tijdens een inderhaast geïmproviseerde infosessie.
'We moeten nu zo snel mogelijk bezwaarschriften verzamelen. De tijd is kort, want slechts tot 9 maart kan bezwaar aangetekend worden. Ook na de infosessie blijven we met vele vragen zitten', klonk het bij het actiecomité. Gemeenteraadslid Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) verzette zich tegen de vergunningaanvraag die door alle politieke partijen werd goedgekeurd.
'Een dergelijke installatie hoort niet thuis in de dorpskern. Wij eisen dan ook dat de gemeenteraad terugkeert op haar beslissing en de vergunningaanvraag afkeurt. Dat wordt uiteraard moeilijk als je weet dat de stad de bewuste grond nu al verhuurt aan Base. Naast de visuele hinder is er ook sprake van waardevermindering van de omringende gebouwen en gronden', stelt het oppositielid.
Na het lopende openbaar onderzoek moet de gemeente advies verstrekken aan de provincie die de knoop dan door hakt. In Denderwindeke is het laatste woord over de gsm-mast nog niet gezegd.
Bezwaarschriften kunnen ingediend worden op het stadhuis bij de Dienst Leefmilieu.
Voor het origineel zie:
www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=T826M0Q8 .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie