Providers protesteren tegen nieuwe stralingsnorm, schofferen Grondwettelijk Hof.

vrijdag, 16 januari 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: ZDnet.be 16 januari 2009

Gsm-operatoren tegen stralingsnorm Brussels Gewest
Slechtere dekking en meer masten

Auteur: Pieterjan Van Leemputten

De drie Belgische gsm-operatoren gaan niet akkoord met de plannen om de norm voor elektromagnetische straling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verlagen. Aanleiding is de beslissing van het Grondwettelijk Hof, dat gisteren verklaarde dat het gewest bevoegd is om de norm te verlagen van 20,6 Volt per meter naar 3 V/m.

Proximus, Mobistar en Base, verenigd in het GSM Operators’ Forum (GOF), betreuren de beslissing. “De nieuwe norm van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal tot een vermindering van de kwaliteit van de mobiele netwerken leiden, waardoor de dienstverlening in het gedrang komt”, klinkt het in een gemeenschappelijke verklaring. “Om dit te vermijden zullen de mobiele operatoren veel meer antennesites moeten plaatsen.”

De normverlaging binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sleept al twee jaar aan. Op 16 februari 2007 keurde het Brussels parlement een ordonnantie goed om de normen te verstrengen. Op 24 augustus 2007 ging het GOF in beroep, met als argument dat die beslissing enkel op federaal niveau (onder Volksgezondheid en Elektronische Communicatie) kon genomen worden. Ook de federale overheid volgde hen hier in.

De normverlaging moet al vanaf 14 maart van kracht zijn, al wachten de operatoren nog op een uitvoeringsbesluit. Dat bepaalt hoe ver de normverlaging precies zal gaan. Het GOF vreest dat er door de maatregel ook geen gedeelde antennesites meer mogelijk zijn, omdat de straling op die bewuste plaats dan te hoog zou zijn.

Precedent voor Vlaanderen
De beslissing van het Grondwettelijk Hof kan ook gevolgen hebben voor een normverlaging in Vlaanderen. Zo heeft het Vlaams parlement pas nog dezelfde normverlaging goedgekeurd. Toen verklaarde voorstander en Vlaams parlementslid Hans Martens (SP.a) dat enkel een aantal piekpunten moet worden aangepast, aangezien de norm in de praktijk meestal al wordt gehaald.

Als de verlaging er komt, dan heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de strengste norm in heel Europa. De Belgische norm (van 20,6 V/m) is al vier keer lager dan de Europese regelgeving, die op haar beurt vijftig keer langer is dan de internationale norm.

Ook antennes van de NMBS en het Astrid-netwerk (van de hulp- en veiligheidsdiensten) vallen onder de nieuwe regels.

Voor het originele artikel zie:
www.zdnet.be/news.cfm?id=97234 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie