Artikel over Israëlische resultaten van de Interphone studie.

zaterdag, 27 december 2008 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: HLN.BE 27 december 2008

Nieuwe studie: ''50% meer kans op kanker door gsm''

Uit de eerste resultaten van het grootste onderzoek naar gsm-straling ooit, blijkt dat mensen die frequent bellen met een gsm tot vijftig procent meer kans hebben op kanker. Het gaat om een onderzoek van Interphone waarbij wetenschappers gegevens van 6.400 tumoren van mensen uit dertien landen vergelijken.

Eerste conclusies
Het gaat nog maar om de eerste conclusies van het onderzoek, die naar voor kwamen bij het Israëlische luik van de studie. Een analyse bij mensen die al meer dan tien jaar bellen met een gsm in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland toont een verhoogde kans op kanker van 40 procent. Er was nog geen duidelijk verhoogd risico waar te nemen bij mensen die nog geen tien jaar met een gsm bellen, meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Science.

Grootschalig
Het gaat om het eerste grootschalige onderzoek over het onderwerp. Voorgaande studies waren namelijk niet representatief omdat ze te weinig mensen onderzochten. Bovendien keken ze vaak naar de resultaten op een termijn van een paar jaar, terwijl een hersentumor tien jaar nodig heeft om te groeien, zegt David Carpenter van de universiteit van Albany. Hoe de straling van mobiele telefoons kanker veroorzaakt, is wel nog niet duidelijk. De straling is namelijk te zwak om cellen direct te beschadigen, maar sommige wetenschappers geloven dat de straling wel een indirect effect heeft.

Volledige studie
De volledige resultaten van de studie worden begin 2009 bekendgemaakt. (sam)

Voor het oorspronkelijke artikel zie:
www.hln.be/hln/nl/958/Multimedia/article/detail/575204/2008/12/26/Nieuwe-studie-quot-50-meer-kans-op-kanker-door-gsm-quot.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie