Belgische Beauty Contest?

maandag, 15 december 2008 - Categorie: Berichten Belgie

Bron; De Standaard 12 december 2008

Auteur: Bart Van Belle

BIPT verdeelt 6 Wimaxlicenties ivia schoonheidswedstrijd

In het voorjaar van 2009 organiseert het BIPT een ''schoonheidswedstrijd'' voor de toekenning van zes Wimax-licenties voor vaste en mobiele telecomdiensten. Het gaat om licenties voor Wimax, een nieuwe technologie voor breedbandige draadloze netwerken, die te vergelijken is met Wifi, maar meer mogelijkheden heeft.

Er worden vier licenties toegekend in de 3,5 GHz-band en twee licenties in de 10 GHz-band, meldt minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne. De voorwaarden voor de toekenning werden donderdag door de ministerraad goedgekeurd.

De 3.5 GHz frequenties kunnen gebruikt worden om met Wimax-technologie vaste en mobiele breedbanddiensten te leveren. Ook spraak- en mediatoepassingen behoren tot de mogelijkheden. Wie op zijn laptop een Wimax-modem zal hebben, zal dan kunnen gebruik maken van een draadloze internetverbinding.

De 10 GHz frequenties worden gebruikt om datadiensten aan bedrijven aan te bieden. Om bijvoorbeeld data en telefonie te voorzien tussen verschillende filialen van eenzelfde firma.

Het BIPT organiseert de schoonheidswedstrijd (beauty contest) in het voorjaar van 2009. De licenties zullen worden toegekend op een objectieve basis. De prijs van de frequenties wordt afhankelijk van de investeringen die een operator doet in Belgi. Hoe meer investeringen, hoe goedkoper de licentie, stelt Van Quickenborne.

Inzake emissienormen zullen deze licenties aan de strenge Belgische wetgeving moeten voldoen die vandaag van kracht is. In Belgi is de maximaal toegelaten emissienorm reeds 4 maal lager dan de geldende norm in Europa en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ''Met deze licenties breken we de markt open en zorgen we voor een nieuwe dynamiek. We hebben nood aan meer concurrentie, zowel op de vaste als mobiele markt'', aldus nog de minister.

Voor het origineel zie:
standaard.typepad.com/eland/2008/12/bipt-verdeelt-6.html .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie