Belgische Stichting tegen kanker neemt stelling tegen GSM. (2 nd Upd + Ext)

donderdag, 22 januari 2009 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Gazet van Antwerpen, 17 november 2008

''Gebruik geen gsm als wekker en bel niet in de auto''
De Stichting tegen Kanker wijst op het gevaar van gsm-gebruik. De stichting volgt hiermee de internationale trend. Enkele weken geleden luidde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) al de alarmbel, nog voor de volledige resultaten van een gevraage studie bekend zijn.


Het is de eerste keer dat de Stichting adviezen geeft over het gevaar van de mobiele telefoon. Kinderen onder de twaalf jaar wordt afgeraden om te bellen met een gsm omdat het effect op hersenen die nog niet volgroeid zijn onvoldoende gekend is. Sterk af te raden is ook het gebruik van de gsm als wekker, omdat het toestel dan te dicht bij het hoofd ligt. Wie zich snel verplaatst, bijvoorbeeld in de trein of in de auto, belt beter niet met de gsm. Het stralingsniveau is dan hoger om contact met de gsm-masten te houden.

In februari zullen de resultaten van een door de WGO-bestelde studie bekend zijn. Het onderzoek zou aantonen dat er een oorzakelijk verband is tussen gsm-gebruik en het ontstaan van agressieve hersentumoren

Voor het originele bericht zie:
www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art=%7BD1410030-2365-4CD3-B8A6-F49817734B02%7D .

en ook:
www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF17112008_006 .

De oorspronkelijke tekst van de stichting tegen kanker luidt:

Gsm verhoogt wellicht risico op kanker!

De eerste resultaten van het internationale Interphone-onderzoek zijn behoorlijk alarmerend.
Hoewel de onderzoeksresultaten nog niet definitief zijn, is er op zijn zachtst gezegd voldoende reden tot ongerustheid.

Wat moet er nu gebeuren?

Eerste prioriteit op wetenschappelijk gebied: voortzetten van het onderzoek naar de gezondheidsrisicos van gsm-gebruik om de nog bestaande onzekerheden weg te nemen.
Maar voortaan moet er wel degelijk rekening worden gehouden met een potentieel risico.

Welk advies verstrekken aan het grote publiek?

De Stichting herhaalt in deze haar aanbevelingen:
Gebruik de gsm slechts in zeer beperkte mate en enkel voor korte gesprekken, iets wat met name aan jongeren soms moeilijk duidelijk gemaakt kan worden.
Gebruik de gsm niet in een bewegend voertuig (wagen, trein, vliegtuig), want dan werkt het toestel op vol vermogen.
Het gebruik van een gsm door kinderen wordt afgeraden.

Bijkomende opmerking: indien het verband tussen mobiel bellen en kanker zou worden bevestigd, zou dit helaas opnieuw een voorbeeld zijn van de gevolgen van het niet toepassen van het voorzorgsprincipe.
Kon er nu echt geen grondig onderzoek naar de risicos van mobiel bellen plaatsvinden vr de algemene invoering van deze nieuwe technologie???

Zie:
www.cancer.be/index.cfm?fuseaction=Content.DisplayCat&Category_ID=660D214B-CAE3-43C7-AE9C335CCF33F1DC?=NL .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie