Verstandige Minister van Consumentenzaken beroept zich op het voorzorgsprincipe!

woensdag, 05 november 2008 - Categorie: Berichten Belgie

Opm Stopumts: Waar blijft de Nederlandse Gezondheidsraad?
Wel 150 pagina's theoretisch filosoferen over het voorzorgsprincipe www.gr.nl/pdf.php?ID=1746&p=1 maar geen daadwerkelijke stappen om de Nederlandse jeugd te beschermen. Schande!
En waar blijft Minister Rouvoet? Nogmaals: Schande!


Bron: HLN België 5 november 2008.

Paul Magnette kant zich tegen gsm's voor kinderen

Minister van Consumentenzaken Paul Magnette wil niet dat telecomoperatoren in ons land GSM's op de markt brengen die specifiek voor kinderen bestemd zijn. Dat heeft hij vandaag verklaard in de Kamercommissie voor het Bedrijfsleven.

Drie toetsen
Belgacom maakte begin vorige maand bekend dat het van plan is om samen met Disney een GSM voor kinderen op de markt te brengen. Het zou gaan om een kleurrijk en zeer eenvoudig toestel met slechts drie, geprogrammeerde toetsen, om de grootouders, de ouders en de school te bellen. De operator zou wel nog op zoek zijn naar een bedrijf om het toestel te kunnen produceren.

In de bevoegde Kamercommissie liet PS-parlementslid Valérie Déom blijken niet opgezet te zijn met het voornemen. Ze stelde vast dat de sector de bezwaren van enkele jaren geleden ondertussen heeft laten varen en dat kinderen blijkbaar als consumenten worden beschouwd.

Waken over gezondheid
Dat het toestel er vooral zou komen om de veiligheid van kinderen te vergroten, gelooft Déom niet. Ze gelooft eerder in een commerciële zet die bovendien gevaren inhoudt voor de gezondheid van de kinderen.

Minister Magnette zei de onrust en terughoudendheid van Déom tegenover de commercialisering van dergelijk product te delen. ''Afgezien van het ethisch aspect moet ik echter als minister van Consumentenzaken echter waken over de gezondheid van die consumenten, vooral van de zwaksten. Kinderen kunnen door deze toestellen inderdaad blootgesteld worden aan mechanische gevaren of gevaren door straling'', stelde de PS-minister, die eraan toevoegde dat alle wetenschappers toegeven dat kinderen best niet teveel in aanraking komen met radiostralen, ook al is nog niet veel onderzoek uitgevoerd over de gevoeligheid van kinderen voor straling.

''Tenzij de producenten van dergelijke toestellen afdoende kunnen aantonen dat er geen gevaar bestaat, zal ik ze niet op de Belgische markt toelaten, op basis van het voorzorgsprincipe'', besloot Paul Magnette. (belga/ka)

Voor het originele bericht met een foto van deze minister zie:
www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/476477/2008/11/04/Paul-Magnette-kant-zich-tegen-gsm-s-voor-kinderen.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie