Interphonestudie onderschatting van het risico op tumoren

maandag, 03 november 2008 - Categorie: Berichten Belgie

In Belgi werd op de toonaangevende website www.beperkdestraling.org een beschouwing gegeven over de onlangs gepubliceerde interim-resultaten van de Interphonestudie:


Interphone: onderschatting van het risico op tumoren.

Onlangs stond er in de kranten heel wat te lezen over het verband dat de zogenaamde Interphone-studie vond tussen gsm-gebruik en tumoren in het hoofd. Interphone is een grootschalig epidemiologisch onderzoek, deels gefinancieerd door de telecom-industrie, dat liep in 13 verschillende landen. De studie werd afgerond in 2006 en de resultaten moesten eigenlijk al lang geleden gepubliceerd worden. Maar wegens meningsverschillen tussen de onderzoekers over de interpretatie van de gegevens is dit lange tijd uitgesteld geweest.

Verschillende afzonderlijke landenstudies werden reeds gepubliceerd in wetenschappelijke vakbladen, maar op 8 oktober maakte het IARC (International Agency for Research on Cancer), de dochterorganisate van de Wereldgezondheidsorganisatie die de studie cordineerde, dan toch de voorlopige resultaten van de studie in haar geheel bekend.

De resultaten liegen er niet om: zowel voor glioma (de meest dodelijke vorm van hersenkanker) als voor akoestische neuroma (tumor op de gehoorzenuw die o.a. tot doofheid kan leiden) werden significant verhoogde risicos als gevolg van gsm-gebruik gevonden. Wat betreft meningioma (hersenvliestumoren) en tumoren van de speekselklier waren de gegevens onduidelijker. Alleszins vond het Isralische luik van de studie, gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology, dat ook speekselkliertumoren significant geassocieerd zijn met gsm-gebruik.

Lees verder op: www.beperkdestraling.org/Studies%20en%20Rapporten/Interphone_artikel.aspx .

Het betreffende artikel is ook gepubliceerd op:
www.indymedia.be/nl/node/30239 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie