Brussel, De Standaard: Studie toont verband tussen gsm'en en tumor (upd+ext)

vrijdag, 17 oktober 2008 - Categorie: Berichten Belgie

Studie toont verband tussen gsm'en en tumor

BRUSSEL - De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat veelvuldig mobiel telefoneren kanker kan veroorzaken.

Van onze redacteur

De studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) luistert naar de naam Interphone en werd uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat afhangt van de WGO. In dertien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanni werd het verband bestudeerd tussen het mobiele telefoongedrag van de patint en de kanker waaraan hij leed: hersentumoren, tumoren aan de speekselklieren, de gehoorzenuw.

Het gaat om voorlopige resultaten, de definitieve worden volgend jaar verwacht, maar het IARC in het Franse Lyon vindt ze belangwekkend genoeg om ze al vrij te geven. 'We hoeven de definitieve cijfers niet af te wachten om tot de conclusie te komen dat mobiel bellen, zeker voor kinderen, moet worden beperkt en dat we uit voorzorg maar beter een vast toestel kunnen gebruiken', zegt Elisabeth Cardis, die voor het IARC de studie cordineerde.

Wereldwijd heeft Interphone 2.600gevallen van hersentumoren, 2.300hersenvliestumoren, 1.100tumoren aan de gehoorzenuw en 400speekselkliertumoren nader bekeken. In enkele landen en voor sommige soorten kankers zijn de voorlopige onderzoeksresultaten niet eenduidig.

Toch brengt de studie in bijvoorbeeld Zweden aan het licht dat voor wie 'veelvuldig en langdurig' mobiel belt de kans op een hersentumor stijgt met gemiddeld 60procent, in Noorwegen is dat 39procent. Interessant is ook het verband dat wordt aangetoond tussen de plaats waar men een tumor ontwikkelt aan de linker- of de rechterkant in het hoofd en de kant (links of rechts) waar men doorgaans zijn mobiele telefoon houdt. Dat verband s er.

Voor professor Stefaan Van Gool, kinderoncoloog aan de KU Leuven, wordt het, met deze resultaten in de hand, tijd dat men het gezondheidsrisico van overdadig gsm-gebruik onder ogen ziet. 'Het bedrijfsleven en zelfs de overheid zeggen altijd dat er niets is bewezen, dat er geen eensluidende conclusies kunnen worden getrokken. Wanneer gaat men ophouden met deze onzin? Als sommige studies onomstotelijk het verband aantonen tussen kanker en gsm-straling, zou men op zijn minst het voorzichtigheidsprincipe moeten hanteren. Als er twijfel is, moet men voorzichtig zijn. Men moet bijgevolg het gebruik van gsm's door kinderen beperken.'

'Er is een plan om 1.400nieuwe masten te plaatsen. Kan dat zo maar, als men weet heeft van de mogelijke risico's? Jarenlang deed men net zo smalend als het over asbest ging, over pesticiden of over roken. Tot men eindelijk besefte, voor velen te laat, wat de gevolgen waren. De houding die sommigen aannemen met betrekking tot de stralingsproblematiek van gsm's is schadelijk voor de medemens. Is deze studie niet duidelijk genoeg?'

Van Gool geeft toe dat er nog veel vragen zijn. Wat is bijvoorbeeld 'langdurig en veelvuldig' mobiel bellen? 'Dat is waar', zegt Van Gool, 'maar als we uit proeven weten dat elektromagnetische straling geen goed doet aan de hersenen van ratten, dan zouden we toch op zijn minst mogen uitkijken als we zoiets met mensen doen, niet?'

In april waarschuwde de Australische neurochirurg Vini Khurana nog voor de schadelijke gevolgen van jarenlang gsm'en. Hij zag een zorgwekkende toename van het aantal hersentumoren.

www.beperkdestraling.org .

www.iarc.fr .
-------------------------------------------------------------------
Zie ook over dit onderwerp:

Bron: gva.be 17 oktober 2008

Gsm-gebruik verhoogt kans op kwaadaardige tumoren

Auteur: kirsten dunst

Bellen met de gsm verhoogt de kans op kanker wel degelijk. Gebruikers die meer dan 10 jaar intensief bellen met hun gsm hebben een significant hogere kans op het ontstaan van dodelijke tumoren. Dat blijkt uit de internationale Interphone-studie in samenwerking met het Internationaal Agentschap voor het Bestuderen van Kanker (IARC).


Vooral de gliomen, hersentumoren met een hoog sterftecijfer, komen vaker voor bij intensieve gsm gebruikers. Goedaardige tumoren lijken niet benvloed te worden door de gsmstraling.

Tijdens het onderzoek bij meer dan 6.000 kankerpatinten werd onder meer gepeild naar de frequentie van het gsmgebruik en de manier waarop ze hun toestel gebruikten. Volgens de onderzoekers zou de straling vooral negatieve bijwerkingen kunnen hebben bij jonge kinderen.

Oortje
''De hersenen van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en dus veel gevoeliger voor stralingen. Wanneer kinderen moeten bellen, laat hen dan zoveel mogelijk een vaste telefoon gebruiken. Kan het cht niet anders dan met een gsm, voorzie dan een 'oortje'. Hoe verder de gsm van het lichaam verwijderd is, hoe beter'', aldus de onderzoeker in een interview.

Het origineel staat op;
http://www.gva.be/she/jij_en_je_gezin/article.asp?art=9576D4D4-28D4-40E4-9F4D-E34421D96187 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie