‘Bekabelde’ digitale meter met externe antenne!?

woensdag, 26 april 2023 - Categorie: Berichten Belgie

Bron 1: vehs.be/bekabelde-digitale-meter-met-externe-antenne/
14 januari 2023

De ‘bekabelde’ digitale elektriciteitsmeter die er vanaf 1 januari 2023 moest zijn, blijkt te zijn voorzien van een kabel naar een externe buitenantenne. De communicatie blijft dus draadloos met blootstelling aan elektromagnetische straling als gevolg. De bekabelde digitale gasmeter is er nog niet, die komt er pas in 2024. Een bekabelde versie van de recent verplichte digitale watermeter komt er helemaal niet. Of hoe de burger telkens weer misleid wordt.

De digitale meters voor elektriciteit, gas en water die in Vlaanderen momenteel uitgerold worden, sturen hun gegevens draadloos door naar de netbeheerder. Deze meters zijn verplicht te aanvaarden door de abonnee. Beperk de Straling en VEHS Vlaanderen hebben steeds gepleit voor een stralingsvrij alternatief.

In het Energiebesluit was voorzien dat iedereen vanaf 1 januari 2023 voor een ‘digitale meter die communiceert met de distributienetbeheerder via bekabeling’ kan kiezen. Deze zou dan geen stralingsblootstelling veroorzaken. Maar nu we zo ver zijn, blijkt het om een ‘bekabelde digitale meter met externe antenne’ te gaan, waarbij de communicatie met de distributienetbeheerder draadloos via de antenne gebeurt. Deze meter voldoet dus niet aan het besluit. De bekabelde gasmeter die ook tegen 1 januari 2023 was voorzien, wordt pas in 2024 verwacht. Ook daar blijft vooralsnog Fluvius in gebreke.

Voor de recent verplichte draadloze digitale watermeter wordt er geen bekabeld alternatief nodig geacht met als argument dat de straling verwaarloosbaar is. Wat niet correct is. Dus ook hier wordt de burger bij de neus genomen. Zie ons vorig bericht over het beroep tegen de digitale watermeter.

Hieronder meer uitleg over de ‘bekabelde meter’ en ook wat je kan doen.

Zie verder de link bovenaan en zie ook:
Bron 2: stralingsarmvlaanderen.org/Informatie/Slimme%20meters/
SLIMME METERS: WAT/WAAROM, ZIN/ONZIN
26 april 2023Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie