Voorlopige 5G-licenties aangevochten voor rechter: “Negatieve impact op gezondheid en milieu”

woensdag, 16 september 2020 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.hln.be/nieuws/binnenland/voorlopige-5g-licenties-aangevochten-voor-rechter-negatieve-impact-op-gezondheid-en-milieu~a0d52973/
16 sept. 2020

Bij het hof van beroep in Brussel hebben drie organisaties en vijf particulieren vorige week beroep aangetekend tegen de toekenning van voorlopige 5G-licenties aan vijf telecomoperatoren (Cegeka, Entropia, Orange, Proximus en Telenet). Dat maakt het Collectief Stop5G.be woensdag bekend.

Het gaat om drie ledenorganisaties van het Collectief - de vzw’s Grappe, Fin du Nucléaire en AREHS - en vijf fysieke personen. Het beroep werd op 11 september ingediend bij het Marktenhof van het Brusselse hof van beroep.

De klagers wijzen op de vele bezwaren die de voorbije jaren werden geuit tegen de 5G-technologie, die volgens hen een negatieve impact heeft op de gezondheid en het milieu. Concreet verwijten ze de telecomwaakhond BIPT dat bij de toekenning van de voorlopige licenties onder meer de milieubeoordelingsprocedure niet werd gerespecteerd en er onvoldoende informatie werd verstrekt aan de ontvangers van de openbare raadpleging. Het Collectief verwacht dat “de onafhankelijke rechter de besluiten van het BIPT zal annuleren”.

Vijf telecomoperatoren kregen deze zomer van de telecomwaakhond voorlopige gebruiksrechten in de 3600-3800 MHz radiofrequentieband, waarmee ze de nieuwste mobiele internettechnologie kunnen uitrollen.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie