5G kwam er voorlopig niet: 'Brusselaars zijn geen proefkonijnen'

zondag, 25 augustus 2019 - Categorie: Berichten Belgie

Bron 1: www.bruzz.be/milieu/5g-komt-er-voorlopig-niet-brusselaars-zijn-geen-proefkonijnen-2019-04-01
1 april 2019

Milieuminister Céline Fremault (CDH) gaat op de rem staan voor de uitrol van 5G in Brussel. De gezondheid van de Brusselaars zou niet gegarandeerd zijn door de straling die nodig is voor zo'n supersnel internet.

Lees ook Opnieuw geen akkoord over veiling 5G-licenties:
www.bruzz.be/economie/opnieuw-geen-akkoord-over-veiling-5g-licenties-2019-03-27

In juli tekende het Gewest een protocolakkoord over de uitrol van een 5G-netwerk in Brussel. Brussel moest namelijk in 2020 de eerste stad worden met supersnel internet. Maar het dossier zit sindsdien muurvast. Meer nog, het is volgens de zakenkrant L'Echo een zaak geworden van de volgende regering. De huidige regering komt er niet aan uit.

De straling die de antennes uitzenden, en er zijn veel antennes nodig om zo'n 5G-netwerk tot stand te laten komen, zou schadelijk zijn voor de gezondheid. In het protocolakkoord van juli had de regering een akkoord gesloten met drie telecomoperatoren om de strenge stralingsnormen in Brussel te versoepelen. Maar het is volgens het Gewest nu onmogelijk om de straling van de antennes in te schatten.

''Ik kan zo'n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet,'' zegt milieuminister Céline Fremault (CDH) in de krant. ''De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan het toeval overlaten.''

Begin februari raakte ook al bekend dat de verschillende beleidsniveaus in ons land nog steeds kibbelen over de 5G-licenties. De deelstaten raken het niet eens met de federale overheid over de verdeelsleutel van de opbrengst van die licenties. Bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) vreest een vertraging van minstens twee jaar. 5G is dus nog niet voor morgen.

Els Ampe, partijgenote van Philippe De Backer en Brussels parlementslid, noemt Fremault in een reactie kortzichtig en verwijt de minister dat ze ''al jaren stokken in de wielen steekt van de uitrol van 5G.''


Bron 2: www.standaard.be/cnt/dmf20190401_04294507
Brusselse Open VLD: '5G afblokken is slecht voor gezondheid'
1 april 2019

Dat het Brussels Gewest zich blijft verzetten tegen de uitrol van een 5G-netwerk, kan net de gezondheid schaden. Dat zegt Open VLD-fractieleidster Els Ampe, die het 'kortzichtige' beleid hekelt.

Een proefproject is met de huidige stralingsnormen niet haalbaar. Brussels milieuminister Céline Fremault (cdH) zei in een gesprek met L'Echo dat ze niet van plan is om een uitzondering te geven.

‘Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet,’ zegt ze aan L'Echo. ‘De Brusselaars zijn geen proefkonijnen waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan de twijfel overlaten.’

Het Brussels Gewest heeft bijzonder strenge stralingsnormen voor telecomtoepassingen. De norm van 6 volt per meter leidde in het verleden al tot problemen om snel mobiel internet via 4G in de hoofdstad aan te bieden. De Brusselse normen zijn zo’n vijftig keer strenger dan die van de ­Wereldgezondheids­organisatie en de Europese Unie.

Veiligheid

Els Ampe van coalitiepartner Open VLD vindt die houding van Fremault 'kortzichtig'. 'Krampachtig vasthouden aan het verleden is ook slecht voor onze gezondheid want door 5G af te blokken, verhindert Minister Frémault heel wat medische toepassingen'. Zo wijst ze erop dat door het inzetten van 5G operaties op afstand kunnen uitgevoerd worden, 'zodat cruciale minuten worden gewonnen' .

Ook voor het verbeteren van de verkeersveiligheid speelt 5G volgen Ampe een belangrijke rol. 'Het laat toe dat bussen, auto's, trams en andere voertuigen instant met elkaar communiceren om zo verkeersongevallen te vermijden.'

Volgende regering

Vorige week slaagden de verschillende regeringen in ons land er opnieuw niet in om een akkoord te bereiken over de veiling van de licenties voor 5G. Het dossier blijft geblokkeerd over de verdeling van de opbrengst. ‘Het zal aan de volgende ploeg zijn om alles op poten te zetten’, meldde een teleurgestelde minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) vorige week.

Bron 3: www.tijd.be/tech-media/telecom/brussel-wil-stralingsnorm-niet-verhogen-voor-uitrol-5g/10112957.html
Brussel wil stralingsnorm niet verhogen voor uitrol 5G

Bron 4: www.dlmplus.nl/2019/04/04/brussel-weigert-test-met-5g-mensen-zijn-geen-proefkonijnen/
4 april 2019

Brussel weigert test met 5G: mensen zijn geen proefkonijnen

Terwijl Eindhoven wel testgebied voor 5G apparatuur wordt, kiest de Brusselse minister Celine Fremault in de eerste plaats voor de gezondheid van de inwoners van Brussel. Zolang zij deze zekerheid niet heeft wordt er niet getest. Nederland kijkt naar het economisch belang en misschien later naar de gezondheid?

De minister is minder gevoelig voor ‘meer snelheid’ van draadloze netwerken en stelt de gezondheid voorop. De Brusselse deelregering onderhandelde met telecombedrijven over een versoepeling van de stralingsnorm in de hoofdstad van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis en 9 volt per meter binnenshuis. Ze sloot daarover een akkoord met de operatoren.

“Het is voor mij ondenkbaar zulke technologie toe te laten als ik niet kan verzekeren dat we de burgers kunnen beschermen. Brusselaars zijn geen laboratoriumratten, wier gezondheid ik inruil voor winst”, zei ze tegen L’Echo.

De verhoging is essentieel voor de komst van 5G. De telecomwaakhond het BIPT stelt een norm voor van 14,5 en 41,5 volt per meter, zodat België kan meespelen in de Europese kopgroep voor uitrol van het 5G-netwerk. Volgens het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie is de norm vijftig maal strenger dan de adviezen van het ICNIRP en de Europese Unie! Vlaanderen heeft met 20,6 volt per meter een hogere norm dan Brussel.

Ter vergelijking Rusland en China hebben elk een norm van 6 volt per meter en de VS zelfs 61, dat is tien keer zo veel, volgens Powerwatch. De blootstellingslimiet voor antennes voor mobiele communicatie in Nederland is 61 volt per meter, gelijk aan de Amerikaanse norm.

Eindhoven
In een verklaring van VodafoneZiggo op hun website schrijven ze dat belangrijke aspecten van 5G voor consumenten en bedrijfsleven zijn: nog hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, ultrakorte responstijden en de mogelijkheid om nog meer verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten (‘internet of things’). Betrokken partijen gaan een commitment aan en richten zich op het opzetten van 5G-testfaciliteiten op een aantal locaties in Eindhoven.

We lezen hier niets over zorgen over de gezondheid van Eindhovenaars die worden blootgesteld aan nog meer straling dan ze al gewend waren met het 4G netwerk. Blijkbaar kennen de bestuurders in Eindhoven de gevaren van de inwoners beter dan in Brussel of negeren ze deze volledig.

De wethouder Stijn Steenbakkers, voor Economie, Brainport, Onderwijs en Innovatie van de gemeente Eindhoven, zegt wel dat voor de gemeente het welzijn van de inwoners altijd voorop staat. “Wij vragen daarom aan partijen om via onafhankelijk onderzoek, transparante metingen en voorlichting aan de omwonenden aandacht te geven aan vragen en zorgen over mogelijke gezondheids- of ruimtelijke effecten.” Let op, de wethouder wil achteraf evalueren in plaats van, zoals de Brusselse minister, vooraf zekerheid dat de gezondheid niet in gevaar gebracht wordt.

In Nederland is het hetzelfde liedje als in de VS. Tijdens een hearing van de senaatscommissie over 5G in februari blijkt dat de uitrol van 5G plaatsvindt zonder dat de gezondheids- en veiligheidsaspecten onderzocht zijn. Tot deze vernietigende conclusie komt senator Blumenthal na een gesprek met vertegenwoordigers uit de bedrijfstak.

Opvallend is de enorme haast die de industrie heeft met het invoeren van 5G terwijl de gevolgen van de blootstelling aan de straling van het 4G netwerk voor de bevolking nog niet volledig zijn vastgesteld. Wel zijn hiernaar veel onderzoeken gedaan met vernietigende resultaten over de kwalijke gevolgen. Het is zeer waarschijnlijk dat 5G de geschiedenis zal ingaan op dezelfde manier als asbest, implantaten en andere producten waarbij eerst de winst telt en daarna pas nagedacht wordt over de gezondheid van mens en dier.

Zie ook:
www.dlmplus.nl/category/5g/

Rob Vellekoop, 4 april 2019

Ondertussen is er een nieuwe regering en nieuwe info:
Bron 5: Facebook site 'Straling en Zo'

25 aug. 2019

Ik wil graag even een algemeen bericht neerzetten hier rond de uitrol van 5G in Brussel omdat ik telkens nieuwe berichten zie, vaak ondersteund door artikels, die beweren dat Brussel geen 5G krijgt. Hierbij wijs ik niemand met de vinger en wil ik niemand viseren in deze groep die dit heeft geplaatst.

Kort maar krachtig: Brussel gaat WEL 5G uitrollen. Laat dat zeer duidelijk zijn. Céline Fremault was minister van leefmilieu in Brussel, dat klopt. En eind maart deed zij de uitspraak dat de Brusselaars geen proefkonijnen zijn, dat klopt ook. Wij hebben in mei echter verkiezingen gehad en momenteel is de Brusselse regering de volgende: be.brussels/over-het-gewest/de-gewestregering

Céline Fremault staat hier niet meer tussen. Het enige lichtpuntje is dat de minister die nu voor leefmilieu instaat bij Ecolo hoort, een Waalse partij die wel aandacht heeft voor electrosmog en EHS. (https://ecolo.be/priorite-8-limiter-strictement-le-risque-…/)

Het is niet enkel in deze groep dat ik die foute informatie zie langskomen, ook internationale of Amerikaanse pagina's posten dit soms nog. Ik vind dat een slechte zaak omdat dit een heel verkeerd beeld schetst van de situatie in België en van de standpunten van onze regeringen.
De dag dat België of Brussel 5G echt weigert zal je dat zeker in de Belgische kranten lezen en dan zal dat zeker worden gepost in deze groep. Ik raad aan alle andere bronnen die momenteel iets anders beweren naast je neer te leggen want ze hebben het fout.

Niemand van ons is gebaat bij het lezen en verspreiden van foute informatie. Vandaar mijn berichtje.

K.J.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie