5G komt er voorlopig niet: 'Brusselaars zijn geen proefkonijnen'

maandag, 01 april 2019 - Categorie: Berichten Belgie

Bron 1: www.bruzz.be/milieu/5g-komt-er-voorlopig-niet-brusselaars-zijn-geen-proefkonijnen-2019-04-01
1 april 2019

Milieuminister Céline Fremault (CDH) gaat op de rem staan voor de uitrol van 5G in Brussel. De gezondheid van de Brusselaars zou niet gegarandeerd zijn door de straling die nodig is voor zo'n supersnel internet.

Lees ook Opnieuw geen akkoord over veiling 5G-licenties:
www.bruzz.be/economie/opnieuw-geen-akkoord-over-veiling-5g-licenties-2019-03-27

In juli tekende het Gewest een protocolakkoord over de uitrol van een 5G-netwerk in Brussel. Brussel moest namelijk in 2020 de eerste stad worden met supersnel internet. Maar het dossier zit sindsdien muurvast. Meer nog, het is volgens de zakenkrant L'Echo een zaak geworden van de volgende regering. De huidige regering komt er niet aan uit.

De straling die de antennes uitzenden, en er zijn veel antennes nodig om zo'n 5G-netwerk tot stand te laten komen, zou schadelijk zijn voor de gezondheid. In het protocolakkoord van juli had de regering een akkoord gesloten met drie telecomoperatoren om de strenge stralingsnormen in Brussel te versoepelen. Maar het is volgens het Gewest nu onmogelijk om de straling van de antennes in te schatten.

''Ik kan zo'n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet,'' zegt milieuminister Céline Fremault (CDH) in de krant. ''De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan het toeval overlaten.''

Begin februari raakte ook al bekend dat de verschillende beleidsniveaus in ons land nog steeds kibbelen over de 5G-licenties. De deelstaten raken het niet eens met de federale overheid over de verdeelsleutel van de opbrengst van die licenties. Bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) vreest een vertraging van minstens twee jaar. 5G is dus nog niet voor morgen.

Els Ampe, partijgenote van Philippe De Backer en Brussels parlementslid, noemt Fremault in een reactie kortzichtig en verwijt de minister dat ze ''al jaren stokken in de wielen steekt van de uitrol van 5G.''


Bron 2: www.standaard.be/cnt/dmf20190401_04294507
Brusselse Open VLD: '5G afblokken is slecht voor gezondheid'
1 april 2019

Dat het Brussels Gewest zich blijft verzetten tegen de uitrol van een 5G-netwerk, kan net de gezondheid schaden. Dat zegt Open VLD-fractieleidster Els Ampe, die het 'kortzichtige' beleid hekelt.

Een proefproject is met de huidige stralingsnormen niet haalbaar. Brussels milieuminister Céline Fremault (cdH) zei in een gesprek met L'Echo dat ze niet van plan is om een uitzondering te geven.

‘Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet,’ zegt ze aan L'Echo. ‘De Brusselaars zijn geen proefkonijnen waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan de twijfel overlaten.’

Het Brussels Gewest heeft bijzonder strenge stralingsnormen voor telecomtoepassingen. De norm van 6 volt per meter leidde in het verleden al tot problemen om snel mobiel internet via 4G in de hoofdstad aan te bieden. De Brusselse normen zijn zo’n vijftig keer strenger dan die van de ­Wereldgezondheids­organisatie en de Europese Unie.

Veiligheid

Els Ampe van coalitiepartner Open VLD vindt die houding van Fremault 'kortzichtig'. 'Krampachtig vasthouden aan het verleden is ook slecht voor onze gezondheid want door 5G af te blokken, verhindert Minister Frémault heel wat medische toepassingen'. Zo wijst ze erop dat door het inzetten van 5G operaties op afstand kunnen uitgevoerd worden, 'zodat cruciale minuten worden gewonnen' .

Ook voor het verbeteren van de verkeersveiligheid speelt 5G volgen Ampe een belangrijke rol. 'Het laat toe dat bussen, auto's, trams en andere voertuigen instant met elkaar communiceren om zo verkeersongevallen te vermijden.'

Volgende regering

Vorige week slaagden de verschillende regeringen in ons land er opnieuw niet in om een akkoord te bereiken over de veiling van de licenties voor 5G. Het dossier blijft geblokkeerd over de verdeling van de opbrengst. ‘Het zal aan de volgende ploeg zijn om alles op poten te zetten’, meldde een teleurgestelde minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) vorige week.

Bron 3: www.tijd.be/tech-media/telecom/brussel-wil-stralingsnorm-niet-verhogen-voor-uitrol-5g/10112957.html
Brussel wil stralingsnorm niet verhogen voor uitrol 5GLees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie