Brussel geeft groen licht voor uitrol 5G-netwerk
woensdag, 24 oktober 2018 - Categorie: Berichten Belgie
Bron 1: www.demorgen.be/binnenland/brussel-geeft-groen-licht-voor-uitrol-5g-netwerk-bfb1a32a/Et0en/?referer=http://m.facebook.com/&referer=https://www.facebook.com/
23 okt. 2018
De Brusselse regering en de drie telecomoperatoren zijn het eens geraakt over de versoepeling van de stralingsnormen in het Gewest. Nu zijn de normen te rigide om de uitrol van het supersnelle mobiel netwerk 5G toe te laten. Dat schrijven L'Echo en De Tijd vandaag.
De stralingsnorm gaat van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis en 9 volt per meter binnenshuis, bevestigt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) in een interview met L'Echo. De verhoging maakt de uitrol van het 5G-netwerk nipt mogelijk, leert een onderzoek dat de telecomwaakhond BIPT gisteren publiceerde. ''Het BIPT stelt een norm tussen 14,5 en 41,5 volt per meter voor. Die zal ons toelaten mee te spelen in de Europese kopgroep voor de ontplooiing van het 5G-netwerk.''
De strenge stralingsnorm kwam het Brussels Gewest de voorbije jaren al meermaals op kritiek te staan. Het BIPT zegt dat de huidige normering bijna vijftig keer strenger is dan de aanbevelingen van de wetenschappelijke adviesorganisatie ICNIRP en de Europese Unie.
De verhoging van de stralingsnorm is voor 5G nodig om bereik te hebben. Brussel wordt hiermee een proeftuin voor wat hogere stralingsbelasting met mensen doet.
Van 3G naar 4G werd de limiet een paar jaar geleden bijgesteld van 3 V/m naar 6 V/m, een verhoging van de stralingsintensiteit met een factor 4 (6/3 in het kwadraat) en nu wordt de limiet bijgesteld naar 14,5 V/m een verdere verhoging van de stralingsintensiteit t.o.v. 4G met een factor 5,8 (14,5/6 in het kwadraat) en wellicht is dat nog niet genoeg. Ten opschikte van 3G hebben we dus te maken met een verhoging met een factor 23. Ter vergelijking, in Nederland is de ICNIRP limiet voor frequenties boven de 2 GHz 61 V/m.
Bron 2: www.tijd.be/politiek-economie/belgie/brussel/brussel-zet-kleine-stap-richting-supersnel-mobiel-netwerk/10061779.html?fbclid=IwAR3hWWRS52m0Oo1eNr00ngpLo8NsQBwcqirv_G48-Sbfoz0IIBwYEm2v5XM
23 okt. 2018
Brussel zet kleine stap richting supersnel mobiel netwerk
De Brusselse regering en de drie telecomoperatoren zijn het eens geraakt over de versoepeling van de stralingsnormen in het Gewest. Nu zijn de normen te rigide om de uitrol van het supersnelle mobiel netwerk 5G toe te laten.
De stralingsnorm gaat van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis en 9 volt per meter binnenshuis, bevestigt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) in een interview met de Franstalige zakenkrant L’Echo.
De verhoging maakt de uitrol van het 5G-netwerk nipt mogelijk, leert een onderzoek dat de telecomwaakhond BIPT gisteren publiceerde. ‘Het BIPT stelt een norm tussen 14,5 en 41,5 volt per meter voor. Die zal ons toelaten mee te spelen in de Europese kopgroep voor de ontplooiing van het 5G-netwerk.’
Stralingsnorm was al problematisch voor 4G
De strenge stralingsnorm kwam het Brussels Gewest de voorbije jaren al meermaals op kritiek te staan. Het BIPT, voluit het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, merkt op dat de huidige normering bijna vijftig keer strenger is dan de aanbevelingen van de wetenschappelijke adviesorganisatie ICNIRP en de Europese Unie.
‘De huidige norm vormde een zeer ernstige belemmering voor de komst van nieuwe mobiele diensten zoals 4,5G of 5G’, stelt het BIPT. De telecomoperator Proximus bevestigt dat de norm al problematisch was bij de uitrol van 4G en 4,5G. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) noemde de norm vorig jaar al ‘totaal onrealistisch’.
Met de versoepelde norm haalt Brussel de minimumvereiste voor 5G, maar voor een goede gebruikservaring is nog een hele weg af te leggen. Vlaanderen heeft een stralingsnorm van 20,6 volt per meter, al is vergelijken moeilijk door een andere rekenmethode.
‘Ik begrijp dat we nog verder hadden kunnen gaan, maar het is mijn taak om 5G mogelijk te maken met de elementen die ik essentieel acht’, zegt Fremault. In Brussel loopt de discussie over de stralingsnormen al jaren. Vooral Ecolo kant zich tegen een te soepele normering.
Op de komst van een vierde mobiele netwerkspeler, zoals mogelijk gemaakt door de federale regering, zit Fremault niet meteen te wachten. ‘Vandaag volstaan drie spelers zeker in Brussel. Het werk dat we met hen realiseerden, gebeurde correct. Ik denk dat een vierde speler nu niet nodig is, en al zeker geen Ryanair van de telecom.’
Zie ook:
stralingsbewust.info/2018/10/27/brussel-verhoogt-de-stralingsnormen-om-5g-mogelijk-te-maken-wetenschappers-worden-genegeerd/?fbclid=IwAR3oS8uJWEWciuc0u90OccsvZVfwXi3_JAramTWkbShZt9qpzgzXNIZ-K8g .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie