Proximus kan 5G-technologie niet testen in Brussel wegens de strenge stralingsnormen

woensdag, 13 juni 2018 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.hln.be/ihln/proximus-kan-5g-technologie-niet-testen-in-brussel-wegens-de-strenge-stralingsnormen~a5d1ff76/
12 juni 2018

Telecomoperator Proximus kan in het Brussels gewest geen testen uitvoeren voor de 5G-technologie omdat de stralingsnormen in het hoofdstedelijk gewest te streng zijn. Dat hekelde Proximus-baas Dominique Leroy vandaag in de rand van een persconferentie over het wegwerken van de ‘witte zones’ met slecht of geen mobiel bereik. Federaal minister van Telecommunicatie Alexander De Croo betreurde het “emotionele” karakter van het dossier.

Eind april voerde Proximus in Haasrode nabij Leuven de eerste geslaagde test in open lucht uit van de 5G-technologie in ons land. Maar het bedrijf kon die test niet in Brussel herhalen, zei Leroy. “Brussel wil een digitale stad zijn, maar hoe kan ze dat worden zonder een kwaliteitsnetwerk? Vandaag zijn we niet eens in staat om tests te doen”, verklaarde ze.

“Men kan toch geen goede dekking eisen met stralingsnormen die veruit de strengste van Europa zijn; het gaat om onredelijke normen die geen reden van bestaan meer hebben”, vulde De Croo aan. Het Brussels gewest hanteert een norm van 6 volt per meter. “Het is puur emotioneel geworden. Dit heeft niets meer met gezondheid te maken. Ik hoop dat de rede het zal halen op de emotie”, aldus nog de minister van Telecommunicatie en Digitale Agenda.

Die norm van 6 V/m is ongeveer een factor 10 lager dan de 61 V/m voor UMTS volgens de ICNIRP. Een factor 10 in veldsterkte komt overeen met een factor 100 in stralingsintensiteit. Een aantal jaren geleden was de norm in Brussel 3 V/m. In verband met de introductie van 4G is die norm toen al verhoogd naar 6 V/m. Gaat hetzelfde (verhoging) nu weer gebeuren voor 5G?Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie