Huidkanker: “België heeft een huidkankerprobleem”

donderdag, 29 maart 2018 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180329_03436588
29 maart 2018

Kwaadaardige huidtumoren stijgen elk jaar met 5 tot 9 procent

Zorgwekkende trend: “België heeft een huidkankerprobleem”

“België heeft een huidkankerprobleem.” Dat is de slogan van de 20ste campagne van Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen. Met 37.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar is er dan ook sprake van een zorgwekkende trend, zeggen die huidspecialisten. Volgens Europees onderzoek zal het aantal kwaadaardige huidtumoren in België jaarlijks blijven stijgen met 5 tot 9 procent.

Met jaarlijks 37.000 nieuwe gevallen is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in België, zegt het netwerk van Europese dermatologen. Bovendien blijft het aantal huidkankerpatiënten in ons land toenemen. Uit een onderzoek van de Belgische Stichting Kankerregister, die een extrapolatie uitwerkte voor de periode 2014-2025, blijkt dat het aantal nieuwe kwaadaardige melanomen in België naar verwachting zal stijgen van 2.925 naar 4.356, wat een toename is van 49 procent. “We kunnen stellen dat België een huidkankerprobleem heeft”, zegt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter Euromelanoma. “Afhankelijk van het type huidkanker, neemt het aantal patiënten met deze diagnose jaarlijks toe met 5 tot 9 procent. Een zorgwekkende trend, zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van deze patiënten twee of meerdere huidkankers zal ontwikkelen.”

Zoek de schaduw op

Maar het probleem geldt niet alleen voor België. Heel Europa kampt met hoge huidkankercijfers. ''Wellicht komt het omdat we in de tweede helft van vorige eeuw op een andere manier met UV-licht zijn omgesprongen. De zonnebank werd populairder en reizen werden goedkoper, dus trokken mensen meer naar de zon. Mensen liepen zo meer risico om hun huid te verbranden, wat jaren later huidkanker kan veroorzaken'', klinkt het. Maar er is ook goed nieuws volgens Maselis. ''We merken dat mensen sneller naar de dokter stappen als ze iets verdachts opmerken. Het sterftecijfer door huikanker blijft met 300 mensen per jaar ook ongeveer gelijk.'' Wie zichzelf optimaal wil beschermen, geeft volgens de expert beter de voorkeur aan schaduw in plaats van de volle zon. ''Dat is de beste bescherming. Daarna zijn bedekkende kledij en zonnecrème (bij voorkeur factor 30 - 50) belangrijk . Kom tijdens het jaar ook meer buiten. Elke dag een half uurtje is voldoende om vitamine D binnen te krijgen en je resistentie voor zonlicht op te bouwen. Bij iemand die het hele jaar binnen zit en dan twee weken naar de zon op reis gaat, is het contrast ineens groot. Bij de eerste zon is de huid immer het minst voorbereid en de kans op verbranding groter. Vergeet ook geen goede zonnebril - melanomen kunnen ook ontstaan in de ogen.''

De kost van kanker

Volgens de dermatologen is het probleem terugdingen een grote uitdaging voor de gezondheidszorg in de toekomst. Dr. Isabelle Hoorens van UGent berekende in haar thesis de kost van huidkanker. Die zal in 20 jaar sterk stijgen, van circa 107 miljoen euro in 2014 naar een geschatte 3,2 miljard euro in 2034.

Preventieweek

Tijdens de jaarlijkse preventieweek, van 14 tot 18 mei, kan wie dat wil bij de deelnemende dermatologen terecht voor een gratis huidonderzoek. “Hoewel het thema van onze campagne elk jaar wisselt, blijft de boodschap dezelfde: bescherm je tegen te veel zon. Dat doe je door je in te smeren, je huid te bedekken en de schaduw op te zoeken”, zegt Véronique del Marmol, Europees voorzitster Euromelanoma. “Ook proberen we iedereen te informeren dat je huidkanker kan genezen bij vroegtijdige diagnose. Dus, kijk regelmatig je huid na en controleer of er veranderingen zijn. Twijfel je, win dan altijd professioneel advies in, want het kan echt je leven redden.”

Voor meer informatie www.euromelanoma.org. .


De mogelijke invloed van EMV / straling van draadloze communicatie als versterkende factor bij het krijgen van huidkanker wordt, zoals gebruikelijk, niet genoemd. Te denken valt hier vooral aan het tegelijk blootstellen aan zonlicht en genoemde EMV / straling. Ik ken een paar EHS-ers die normaal niet in de zon verbranden, maar wel als ze tegelijk aan RF straling worden blootgesteld. Verder zijn er vele EHS-ers die verbrandingsverschijnselen krijgen met alleen RF straling.



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie