Brussel: 5,2 miljard euro en 170 hotspots; en dat om mensen ziekmakend te bestralen?

woensdag, 04 oktober 2017 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171003_03109673
3 okt. 2017

''Goed nieuws voor reizigers die het openbaar vervoer nemen: in alle metrostations in Brussel vanaf nu gratis wifi''

“Niet alleen buurten, maar ook mensen met elkaar verbinden”

BRUSSEL - Reizigers die met de metro op stap gaan in Brussel, krijgen er vanaf dinsdag een extra functionaliteit bij. De MIVB voorziet nu gratis wifi voor iedereen in alle (pre)metrostations in onze hoofdstad. “We willen het openbaar vervoer aanpassen aan de nieuwe levensstijl van onze reizigers”, zo klinkt het bij de MIVB.
Gratis wifi is geen verrassing in Brussel. Sinds begin van dit jaar was er al een kwart van de stations uitgerust met gratis internetverbinding, maar nu is er geïnvesteerd om het hele netwerk daarvan te voorzien.


5,2 miljard euro, 170 hotspots

Geen kleine investering, integendeel. “Tussen 2015 en 2025 investeren we 5,2 miljard euro in de ontwikkeling van het openbaar vervoer. Daarbij horen ook kleinere zaken bij zoals gratis wifi in de stations, een essentiële dienst voor reizigers”, zegt Brussels Minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a).

De ruim 170 bestaande hotspots die onder andere in metrostations te vinden zijn, heten allemaal wifi.brussels. Passagiers kunnen hun toestel verbinden met deze hotspots en zo gebruikmaken van het internet via het netwerk wifi.brussels, een dienst is van het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG).

Met de gratis internetverbinding kan een ritje met het openbaar vervoer heel wat gemakkelijker verlopen. “Reizigersinformatie is een belangrijk element in het traject dat de reiziger aflegt binnen onze stations”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “Wifi is bijzonder nuttig om makkelijk toegang te krijgen tot deze informatie én maakt een ritje bovendien ook aangenamer. Mensen gebruiken nu eenmaal graag wifi terwijl ze onderweg zijn.”

Niet alleen buurten, maar ook wijken verbinden

“Op die manier zorgen we ervoor dat ons openbaar vervoer niet alleen buurt en wijken met elkaar verbindt, maar dat ook de mensen die de metro nemen verbonden blijven met elkaar”, aldus minister Pascal smet. “Met het grote aantal hotspots is Brussel koploper in België en maken we onze ambitie waar om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van de Smart City.”

De wifitoegang in alle metrostations vult de reeds bestaande hotspots op onder andere de Grote Markt, het Flageyplein of het Simonisplein aan. “We gaan volop verder met de uitrol van wifi.brussels. Zo voegen we binnenkort het Mercierplein in Jette aan het lijstje toe” zegt Bianca Debaets (CD&V), Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering.

Voorlopig geen plannen in die richting bij ‘De Lijn’

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij ‘De Lijn’ hebben ze geen gelijkaardige plannen, zo bevestigt woordvoerder Tom Vander Veken. Maar dat wil niet zeggen dat er in Vlaanderen geen wifi wordt aangeboden op het openbaar vervoer. “Wij hebben sinds 2014 een 250-tal bussen en trams voorzien van een gratis internetverbinding. Bij ons ligt de focus op internet in rijdende voertuigen, zodat de reizigers ook onderweg kunnen surfen. Bij de MIVB gaat het enkel over de stations zelf.”

Aan uitbreiding denken ze voorlopig nog niet. “We hebben ongeveer 4.000 voertuigen die voor De Lijn rijden. De investering voor gratis wifi is enorm, het is dan ook cruciaal dat we naar kosten en baten kijken. Daarom zetten we bij De Lijn de kosteloze internetverbinding voornamelijk op in trams en bussen waar heel veel reizigers op zitten. In Antwerpen, in Gent, aan de kust en in drukke steden kan dat nu. Dat is onze prioriteit wat wifi betreft”, aldus Vander Veken.


En dat noemen ze ''goed nieuws''Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie