Tegen 2020 overal 5G in Brussel’

dinsdag, 22 november 2016 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.bruzz.be/nl/actua/tegen-2020-overal-5g-brussel
14 nov. 2016


Proximus heeft maandag als eerste telecombedrijf in België met succes het supersnelle 5G mobiel internet getest. Dat gebeurde in Antwerpen, maar voor de toekomst kijkt Proximus vooral naar de hoofdstad. “En daar gaan we honderd procent in mee,” klinkt het bij Brussels staatssecretaris Debaets (CD&V).

5G laat in een testomgeving snelheden toe tot 70 gigabit per seconde, wat honderd keer sneller is dan het huidige 4G. Concreet zou men hiermee een HD-film in slechts enkele seconden kunnen downloaden.

Geert Standaert, hoofd technologie bij Proximus, wijst erop dat deze evolutie nodig is om te beantwoorden aan de forse stijging van het mobiele dataverkeer. In de toekomst zou het snelle netwerk ook een cruciale rol spelen voor slimme bewakingscamera's, thermostaten en zelfs zelfrijdende auto's, waarvoor internetverbindingen razendsnel en zonder hapering moeten kunnen functioneren.

‘Brussel moet zich  voorbereiden’
5G zit nog in een testfase. Men verwacht dat deze technologie pas tegen 2020 beschikbaar zal zijn. “Tegen dan wil de EU in iedere lidstaat één stad hebben die volledig 5G-ready is,” zegt Jan Margot van Proximus.”In België zie ik de keuze logischerwijs vallen op Brussel, de hoofdstad van Europa.”
Volgens Margot begint de Brusselse regering zich best al voor te bereiden op het vlak van regelgeving, zodat de uitrol van het 5G-netwerk tegen 2020 zo soepel mogelijk kan verlopen. In 2014 verliep die van de voorganger (4G) erg moeizaam, omdat de stralingsnormen moesten worden aan gepast op regionaal niveau.

‘De Europese Silicon Valley’
“Maar dat zal deze keer geen probleem zijn,” belooft Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets. “We hebben in de regering al heel wat voorbereidend werk gedaan. Zo heeft een onafhankelijke commissie van experts zich al over de gezondheidsrisico’s van 5G gebogen. Die blijken op alle vlakken in orde.”

Debaets wil als bezielster van het Brusselse Smart City-project het Gewest helpen omtoveren tot de Silicon Valley van Europa. “En in die hoedanigheid juich ik een snelle uitrol van 5G in Brussel toe,” zegt de staatssecretaris.
“Indertijd hebben Groen en ECOLO dat met het 4G-netwerk lang geblokkeerd. Uiteraard ben ik ook bezorgd over volksgezondheid, maar nu is dit keer geen wetenschappelijke aanleiding voor.”


En het commentaar van ''Beperk de Straling'':

Grotesk onjuiste en misleidende uitspraken over de stralingsproblematiek, en een hardnekkige onverschilligheid voor gezondheidsrisico's, daarvoor moet je bij Brussels staatssecretaris voor digitalisering Bianca Debaets (CD&V) zijn, aka 'madame wifi'.

Ze stelt: ''Zo heeft een onafhankelijke commissie van experts zich al over de gezondheidsrisico's van 5G gebogen. Die blijken op alle vlakken in orde.''
Van zo'n uitspraken vallen wij achterover.

De ''onafhankelijke'' commissie waarvan sprake, blijkt in de praktijk samengesteld uit slechts een drietal medische 'experts'; de gebruikelijke dogmatische risico-ontkenners, waarvan één persoon reeds onderzoek deed voor en betaald door de telecomindustrie in België, en een andere (Isabelle Lagroye) waarvan de belangenvermenging in Frankrijk officieel in een rapport werd vastgesteld. Alle andere leden van de commissie zijn afkomstig uit de (telecom)industrie of telecomsector zelf!

Debaets: ''Indertijd hebben Groen en ECOLO dat met het 4G-netwerk lang geblokkeerd. Uiteraard ben ik ook bezorgd over volksgezondheid, maar nu is dit keer geen wetenschappelijke aanleiding voor.''
''Dit keer'', alsof de vele duizenden studies die wijzen op schadelijke effecten van dit soort straling op mysterieuze wijze opeens van de aardbol verdwenen zijn! Wat een absurde uitspraak!

Wij hebben met veel geduld al verschillende malen per brief aan mevrouw Debaets uitgelegd dat er zich een ernstig probleem stelt voor de volksgezondheid en voor elektrogevoelige personen, maar ze weigert om op enige wijze rekening te houden met deze bezorgdheden, die wij delen met zovele wetenschappers. Ze heeft meer oor voor de wifi-behoeften van Pokemon-jagers: met misplaatste trots blijft ze het zoveelste (overbodige) openbare wifi-netwerk aankondigen, waar veel belastinggeld aan wordt verspild.

5G zal leiden tot een gigantische en ongeziene toename van zendantennes en straling, en een gelijklopende toename van ziekte en menselijk lijden, met dank aan onverantwoord ongeïnformeerde staatssecretarissen die technologie belangrijker blijken te vinden dan menselijk welzijn en die als schijnbaar gedachteloze pionnen louter de belangen van de Tech industrie verdedigen.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie