Steeds meer scholen laten smartphones toe

vrijdag, 02 september 2016 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.demorgen.be/binnenland/steeds-meer-scholen-laten-smartphones-toe-b1f31616/
1 sept. 2016


Tokkelen op je smartphone in de klas of op de speelplaats stond tot voor kort garant voor een afgepakte telefoon. Steeds meer scholen versoepelen echter hun smartphonebeleid, zo schrijft De Standaard.

De meerderheid van de leerkrachten is wel te vinden voor het toelaten van smartphones op school. Dat stelt Sofie Vandoninck, onderzoekster aan het Leuvense Instituut voor Mediastudies, in De Standaard. Al verloopt dat in de praktijk niet altijd van een leien dakje. Sommige leerkrachten knijpen liever een oogje dicht als een leerling even op Facebook zit, omdat dat de les minder stoort dan wanneer ze straf moeten uitdelen, klinkt het. En ook over die straf is er veel onduidelijkheid. ''Vroeger pakten ze de telefoon voor de rest van de dag af, maar veel ouders verwachten dan weer dat hun kind bereikbaar is. Het is zoeken voor alle partijen – ook voor de leerlingen'', zegt Vandoninck.

De Vlaamse Scholierenkoepel vindt dat de school leerlingen op een goede manier moet leren omgaan met hun smartphone. ''Een verbod is niet meer van deze tijd. Als je gaat werken, mag je toch ook je telefoon gebruiken?'', stelt Dennis Tielens van de Vlaamse Scholierenkoepel.

Nochtans toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er een link is tussen het gebruik van een smartphone in de klas en schoolresultaten. Zo bleek uit analyses van de resultaten van de middelbare scholen in vier Britse steden dat de zwakste leerlingen betere punten haalden na een smartphoneverbod tijdens de les.

Steeds meer straling in de klas en steeds meer afleiding van de lessen, een kwalijke ontwikkeling. Zonder smartphone betere resultaten en niet alleen voor de zwakste leerlingen.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie