Start-up maakt longkankerdiagnose veiliger met smartphone
dinsdag, 17 mei 2016 - Categorie: Artikelen
Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl/zorg/14849/start-up-maakt-longkankerdiagnose-veiliger-met-smartphone?google_editors_picks=true
17 mei 2016
De medische start-up Astraeus Technologies heeft een manier ontdekt om longkanker veilig te detecteren door gebruik te maken van een smartphone-app.
De diagnosetechniek bestaat uit het zogeheten L Card-apparaat, dat net zo groot is als een postzegel. Dit apparaat is verbonden aan een smartphone. Door in het apparaat te blazen, toont de smartphone-app aan of de adem van de gebruiker verschillende gassen bevat die longkanker aanduiden.
Volgens het spin-offbedrijf van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is deze techniek goedkoper dan de traditionele diagnosetechniek van longkanker. De L Card-apparaten zijn voor minder dan $ 1 te produceren. Een CT-scan, de conventionele methode voor het detecteren van longkanker, kost $ 800 per scan.
news.mit.edu/2016/lung-cancer-breathalyzer-100k-entrepreneurship-competition-0512 .
Volgens het bedrijf geeft de traditionele CT-scan daarnaast radioactieve straling af die het risico op kanker verhoogt. Door de radioactieve straling en de hoge kosten van een CT-scan is de diagnosetechniek niet toegankelijk voor alle bevolkingsgroepen in de Verenigde Staten, stelt Astraeus Technologies.
Toegankelijke diagnose
Behalve goedkoper en veiliger, zou de smartphone-app van Astraeus Technologies ook tien keer nauwkeuriger zijn in het opsporen van longkanker dan de veelgebruikte CT-scan. Voor de innovatie heeft het spin-offbedrijf een prijs van $ 100.000 gewonnen in een competitie van MIT.
Longfunctiemeting
Eerder ontwikkelden wetenschappers van de University of Washington een methode om zowel mobiele als vaste telefoons te transformeren tot longfunctiemeters voor patiënten met chronische longaandoeningen. Door deze technologie hoeven patiënten volgens de onderzoekers niet naar het ziekenhuis te reizen voor een longfunctiemeting.
Dit is natuurlijk een heel mooie ontwikkeling, maar het onderzoek van uitgeademde gassen kan natuurlijk ook zonder smartphone en dus zonder straling.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie