Internet der dingen tamelijk onveilig: Vreemden kijken naar slapende baby’s

maandag, 25 januari 2016 - Categorie: Artikelen

Bron: www.welingelichtekringen.nl/samenleving/541514/internet-der-dingen-tamelijk-onveilig-vreemden-kijken-naar-slapende-babys.html
25 jan. 2015


Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten in huis verbonden met internet. Denk aan de thermostaat, de garagedeur of de webcam in de slaapkamer van de baby. Volgens experts is het bijna kinderlijk eenvoudig om in te breken op het internet der dingen (IDD).
Een simpele zoekmachine is namelijk het enige wat je nodig hebt om binnen een mum van tijd beelden van een slapende baby in Canada te vinden, of van een keuken in Spanje, een klaslokaal in China, wietplantages, zwembaden, scholen, woonkamers, tuinen, laboratoria en van kassa’s in winkels. Dit komt omdat de webcams die daar hangen niet met een wachtwoord zijn beveiligd. De zoekmachine krijgt gewoon toegang tot de webcams, met alle gevolgen van dien. Een zorgwekkende ontwikkeling, aldus security-expert Dan Tentler. Het zou in totaal om miljoenen onbeveiligde webcams overal ter wereld gaan.
Het probleem is volgens Tentler dat consumenten niet vinden dat ze veel van cyberveiligheid hoeven te weten en dat ze mogen rekenen op de verkoper, maar dat de verkoper niet van plan is geld te steken in beveiliging. Volgens de security-expert is het noodzakelijk dat bedrijven en overheden het hele IDD zo snel mogelijk veiliger maken.
Want hoe onprettig het idee ook is dat er een vreemde naar je slapende baby kijkt – dat hoeft nog niet direct gevaarlijk te zijn – het wordt wat anders als mensen moedwillig inbreken op de apparaten in en om het huis om die te manipuleren.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie