Autisme is zichtbaar in de hersenen

vrijdag, 15 januari 2016 - Categorie: Artikelen

Bron: www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/538377/autisme-is-zichtbaar-in-de-hersenen.html?google_editors_picks=true
15 jan. 2016


cdn1.welingelichtekringen.nl/wp-content/uploads/2016/01/autisme-marker-hersenen-600x300.jpg

Door Chantal Caes - vrijdag 15 januari 2016, 10:57 in categorie: Wetenschap

Wetenschappers van het Franse onderzoeksinstituut CNRS en de Universiteit van Aix-Marseille hebben een afwijking gevonden in de hersenen van kinderen met autisme. Dankzij geavanceerde beeldvormende technieken kan de afwijkende hersengroeve (rood op de foto) zichtbaar worden gemaakt. Door het opsporen van deze afwijking kan autisme al bij kinderen vanaf 2 jaar ontdekt en behandeld worden.
Aan het onderzoek namen 102 kinderen van 2 tot 10 jaar deel. Zij vormden een homogene groep patiënten, die al erg jong gediagnosticeerd werden volgens hetzelfde protocol. Ze werden ingedeeld in drie groepen: kinderen met klassiek autisme, kinderen met PPD-NOS (een mildere vorm van autisme) en kinderen zonder autisme spectrum stoornissen (ASS). Door het bestuderen van de hersenen door middel van een MRI ontdekten de onderzoekers dat kinderen met autisme allemaal hetzelfde defect hadden: een groef in Broca’s area (het gebied van de hersenen dat betrokken is bij taalverwerking en communicatie) is minder diep dan bij kinderen uit de twee andere groepen.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychiatry:
www.biologicalpsychiatrycnni.org/article/S2451-9022%2815%2900015-4/pdf

En nu nog de invloed van EMV erbij zichtbaar maken.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie