Niet kunnen slapen

woensdag, 11 november 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/149053-niet-kunnen-slapen.html
nov. 2015


Zes uur slaap in de nacht, of nog minder, geeft op den duur een chronisch slaaptekort. Het kan gevaarlijke situaties opleveren. De neiging om in te dommelen is groot. Voor een beroep als piloot, betekent dit dat er vele levens op het spel kunnen staan. Om voor je werk dagelijks op de weg te moeten zijn met vrachtwagen of auto is het ook gevaarlijk. Achter het stuur of niet, slaaptekort treft veel mensen. Wat de oorzaak is van slecht slapen? Er zijn verschillende theorieën en één theorie wordt stelselmatig niet genoemd. De vermindering van de melatonine aanmaak. Melatonine, het hormoon dat het slaap en waakritme regelt.

Slaapgebrek
Niet in slaap kunnen komen en vervolgens een ritme van inslapen en weer wakker worden, geeft een gebrek aan slaap. Het gevolg van slaapgebrek is elke morgen met veel moeite uit bed komen, overdag geen energie kunnen opbrengen op de werkplek of school, prikkelbaar zijn (niets kunnen hebben), onredelijk en niet aardig zijn voor anderen en wanneer de kans er is: overdag in slaap vallen. De niet geringe gevolgen van nachtenlang te weinig slaap zijn, dat op den duur de geestelijk en lichamelijke gezondheid aangetast. Tasten het:
... geheugen aan
... het concentratievermogen
... het immuunsysteem
... het spraakvermogen
... de reactiesnelheid en
... de besluitvaardigheid
40% van de Nederlanders geeft aan geregeld wakker te liggen en bij meer dan de helft die geregeld niet kunnen slapen, is er sprake van een chronisch slaapgebrek met de kans op bovengenoemde gevolgen. Slaapgebrek kan een heel ander mens van je maken. Kunnen van een vrolijk en energiek persoon een wrak maken.

Voor het verdere verhaal, waarin de mogelijke invloed van elektromagnetische velden, waaronder radiofrequente straling van draadloze communicatie, uitvoerig aan de orde komt zie bovenstaande link.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie