'Kinderen krijgen bochel van smartphone'

zaterdag, 17 oktober 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4164658/2015/10/16/Kinderen-krijgen-bochel-van-smartphone.dhtml
16 okt. 2015


Na slaaptekorten door blauw licht van beeldschermen, verkeersongelukken door appen op de fiets en mogelijk kankerverwekkende straling, vormt de smartphone weer een nieuwe bedreiging voor de jeugd. De vooraanstaande Australische chiropractor Dr. James Carter krijgt steeds meer 'appnek'-patiënten in zijn praktijk en waarschuwt dat steeds meer kinderen een bochel krijgen doordat ze urenlang over hun mobieltje gebogen zitten.

Ik heb de afgelopen twee jaar veel gevallen gezien, vooral jonge schoolgaande kinderen en tieners
Dr. James Carter, chiropractor


Carter constateert een alarmerende toename in het aantal patiënten. De helft daarvan zijn scholieren, soms zo jong als zeven jaar. ,,Ik heb de afgelopen twee jaar veel gevallen gezien, vooral jonge schoolgaande kinderen en tieners'', zegt de arts in The Daily Mail Australia.

Urenlang voorover gebogen
Mensen kunnen last krijgen van een appnek als ze vaak urenlang met hun hoofd voorover gebogen zitten over hun apparaat. ,,In plaats van de normale voorwaartse curve, hebben de patiënten een achterwaartse curve. Dat kan leiden tot kromgroei, met hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn tot gevolg. De klachten worden veroorzaakt door een overbelasting van de nekwervels. Ze kunnen vaak niet eens een simpele hiel-tot-teen test doen en vallen om,'' aldus Carter.

Uit onderzoeken blijkt dat smartphone-gebruikers gemiddeld vier uur per dag op hun mobiel kijken. Dat betekent dat de nekwervels 1400 uur per jaar overbelast wordt. In extreme gevallen moet dit met een operatie gecorrigeerd worden. De ruggengraat kan zelfs vier centimeter vergroeien, stelt Carter, die in het verleden bestuurder was van de Australian Spinal Research Foundation.

Depressie
Behalve schade aan de ruggengraat kan de aandoening ook leiden tot psychologische problemen als depressie. De verkeerde belasting van de nek kan namelijk van invloed zijn op de 'gelukkige hormonen'. ,,Het laten rusten van je kin op je borst om op je telefoon te kijken rekt de ruggengraat en hersenstam. Dit kan de ademhaling, hartslag en bloeddruk beïnvloeden. Het kan ook inhouden dat gelukkige hormonen als endorfine en serotonine niet vrijkomen, wat mensen een onrustig gevoel geeft bij het ontwaken.''

Carter adviseert geen laptops of smartphones te gebruiken als je in bed ligt of zit, beeldschermen en telefoons op ooghoogte te houden en je lichaam in beweging te houden. De schade kan voor tieners beperkt worden door voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

Lees ook

Tablets en smartphones beroven kinderen van slaap
www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3823330/2015/01/05/Tablets-en-smartphones-beroven-kinderen-van-slaap.dhtml

Na App-vinger is nu de gameboyrug groot probleem
www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3488474/2013/08/07/Na-App-vinger-is-nu-de-gameboyrug-groot-probleem.dhtml

Tientallen verkeersdoden door gebruik smartphone
www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3510428/2013/09/16/Tientallen-verkeersdoden-door-gebruik-smartphone.dhtml

WHO: Mobieltje veroorzaakt mogelijk kanker
www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/2439894/2011/05/31/WHO-Mobieltje-veroorzaakt-mogelijk-kanker.dhtmlLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie