In 24 uur wisselt uw smartphone tot 350.000 keer gegevens uit

dinsdag, 13 oktober 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: -->
Zie: www.volkskrant.nl/media/in-24-uur-wisselt-uw-smartphone-tot-350-000-keer-gegevens-uit~a3549113/
22 nov. 2013 maar nog steeds actueel


Mobiele telefoons praten wat af, ook als we er niet mee bellen. Uit een Brits experiment blijkt dat een smartphone waarop dertig bekende apps staan geïnstalleerd, tot 350 duizend keer per dag gegevens uitwisselt met meer dan 300 servers in alle uithoeken van de wereld. Vaak is dat privacygevoelige informatie als de lokatie en het identificatienummer van de telefoon.

Om te zien hoeveel gegevens worden 'gelekt', liet de Britse zender Channel 4 een etmaal lang alle verbindingen vastleggen die een mobieltje draadloos (wifi) met internet maakt. Bekend is al dat apps via internet informatie doorspelen naar vooral adverteerders. Maar de schaal waarop dat gebeurt, is niet eerder zo minutieus vastgelegd.

Een telefoon die ongebruikt op tafel lag, maakte in drie kwartier dertigduizend keer verbinding met 76 servers. Informatie ging naar de VS, maar ook naar Oekraïne, Singapore en China - waar andere regels gelden voor privacybescherming.

'Datagraaier' Talking Tom
Een grote 'datagraaier' is volgens de onderzoekers Talking Tom, een app die in varianten ruim 1,2 miljard keer is gedownload. Daarin praat een stripdier wat met de gebruiker. Talking Tom wordt volgens de bedenker, het Cypriotische bedrijf Outfit7, elke maand door 170 miljoen mensen gebruikt.

'Als je verbinding legt met Facebook is het logisch dat je telefoon informatie over jou verstuurt', zegt Rob Miller van MWR InfoSecurity, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde. 'Maar we zagen ook advertentienetwerken persoonlijke informatie versturen - zoals je locatie of de IMEI-code.' Die identificatiecode is voor elk toestel uniek.

In veel gevallen vergaren apps informatie met instemming van de gebruiker. 'De meeste mensen geven een app alle toegangsrechten, zonder de voorwaarden te lezen', zegt een woordvoerder van Symantec, een Amerikaanse specialist in computerbeveiliging. 'Maar ook wie zich bewust is van de risico's kan moeilijk achterhalen welke informatie een app naar de leverancier terugstuurt.'

En dat uitwisselen van gegevens gaat gepaard met straling.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie