Röntgenfoto tandarts verdrievoudigt risico hersentumoren

donderdag, 24 september 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: www.medischdossier.org/archief/jaargang_14/nummer_8/nieuwsbericht_837/
2012


Regelmatig röntgenfoto’s laten maken bij de tandarts kan de kans op het ontstaan van meningeoom, een type hersentumor, verdrievoudigen. Daarom moet de gewoonte van sommige tandartsen, om jaarlijks zo’n onderzoek uit te voeren, snel heroverwogen worden, zeggen de onderzoekers.

De kans op het ontstaan van kanker door dentale röntgenfoto’s varieert afhankelijk van de gebruikte technologie, de leeftijd van de patiënt en de regelmaat waarmee de foto’s gemaakt worden. Kinderen waarbij panoramische röntgenfoto’s – ook bekend als een Panorex of orthopantomogram (OPT) – gemaakt worden voor het tiende levensjaar lopen het grootste risico: zij hebben een vijf keer grotere kans om op latere leeftijd een meningeoom te ontwikkelen.

De vaker voorkomende bitewing-röntgenfoto’s – waarbij de boven- en ondertanden van de zijkant zichtbaar zijn – vergroot het risico met een factor 1,9 in de leeftijdsgroep 20 tot 49 jaar. Bovendien liepen degenen die jaarlijks – of zelfs nog vaker – een röntgenfoto lieten maken een nog groter risico, wat de voordelen van een jaarlijks onderzoek ter discussie stelt. Onderzoekers van de Yale University School of Medicine ontdekten de werkelijke gevaren van dentale röntgenfoto’s toen ze van 1433 meningeoompatiënten, in leeftijd variërend van 20 tot 79 jaar, een profiel maakten en deze groep vergeleken met 1350 vergelijkbare mensen zonder de hersentumor.

In dit verhaal ontbreekt essentiele informatie, nl. hoe groot die kans op een tumor nu werkelijk is. Zie ook:

http://www.medischdossier.org/blog/7/rontgenopname-bij-tandarts-verhoogt-risico-schildklierkanker.htmlLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie