MRI-scanner slecht voor hersenen personeel ziekenhuis

donderdag, 25 juni 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/mri-scanner-slecht-voor-hersenen-personeel-ziekenhuis
25 juni 2015


Een uitkomst voor patiënten, een risico voor ziekenhuispersoneel: de MRI-scanner. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de MRI slecht is voor de hersenen van personeel dat met de scanners werkt.

Het onderzoek is gedaan door Lotte van Nierop, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Utrecht. In haar proefschrift schrijft ze dat de magnetische velden van de MRI-scanner negatieve invloed hebben op het geheugen, concentratie en het evenwichtsorgaan van het personeel.

In de Volkskrant legt Van Nierop uit: ''Als je beweegt in een magneetveld kan er stroom worden opgewekt in de hersenen. Hersencellen communiceren met elkaar door kleine stroompjes. Bewegen in het magneetveld van de MRI-scanner kan de normale communicatie binnen de hersenen dus verstoren.''

De nieuwste scanners met een hogere veldsterkte werken met magneten die dag en nacht aan staan. Aan- en uitzetten duurt een paar dagen. Sterkere magneten hebben als voordeel dat de scans beter zijn, maar zijn dus nadelig voor het personeel dat ermee werkt.

Van Nierop zegt dat het lastig is om richtlijnen op te stellen, omdat klachten per persoon verschillen en het moeilijk is de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Personeel kan zelf problemen verminderen door geen snelle bewegingen bij de scanner te maken. Omdat patiënten stilliggen, hebben die er geen last van.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie