''Geef baby's iPads, dat is beter dan boeken'' en is dat wel zo?

woensdag, 17 juni 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: www.demorgen.be/technologie/-geef-baby-s-ipads-dat-is-beter-dan-boeken-a2359583/ .
15 juni 2015


Kinderen met een tablet ontwikkelen zich beter dan kinderen met boeken. Recent onderzoek aan de universiteit van Londen bracht aan het licht dat iPads baby's meer zintuiglijke stimulansen bieden dan boeken.

Volgens wetenschappers zouden tablets al vlak na de geboorte deel moeten uitmaken van de leefwereld van baby's.

Scrollen
Annette Karmiloff-Smith leidde het onderzoek. ''Kinderen leren snel op tablets. Het is schokkend hoe snel ze - nog sneller dan volwassenen - dingen leren zoals op en neer scrollen. Boeken zijn statisch. Als je kleine kinderen bezig ziet met boeken, lijken ze enkel geïnteresseerd in het geluid van pagina's omslaan. Het gezicht van baby's wordt aangetrokken door beweging. Daarom zijn tablets, met bewegende beelden en geluid, zeer goed voor hun ontwikkeling''.

Karmiloff-Smith meent dat kinderen met computers meer tekenen van ontwikkeling vertonen, ook al is dat niet in de converntionele betekenis. ''Misschien steken ze een hoek van de tablet in hun mond. Zo verkennen ze het toestel fysiek, maar al snel zullen ze het gebruiken om dingen mee te doen. Al wat we weten over de ontwikkeling van kinderen zegt ons dat we baby's en kleuters niet moeten weghouden van computers''.

Tijdelijke dementie
Neuroloog Susan Greenfield waarschuwt echter dat blootstelling aan computerschermen en computerspelletjes de hersenen van kinderen kan beschadigen en een vorm van tijdelijke dementie kan veroorzaken. Zij verklaart dat verbindingen in de hersenen tijdelijk kunnen uitgeschakeld worden door zintuiglijke activiteiten.

En dan is er nog de mogelijk blijvende beschadiging van de hersenen door de RF straling (natuuurlijk alleen met draadloze communicatie). Het zwakke punt van het onderzoek is dat alleen korte termijn effecten bekeken zijn. Voor kinderen op school blijkt het ouderwetse schoolse lesgeven juist tot betere resultaten te leiden.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie