Lyme, MCS en EHS

vrijdag, 22 mei 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: kopie van een brief door een lezer van StopUMTS aan de Nederlandse Vereniging van Lyme patiënten verstuurd. Hier als artikel geplaatst omdat we vaak combinaties van oorzaken van lichamelijke klachten tegenkomen, waarvan EHS er één is. Dit aspect wordt vaak onderbelicht.

21 mei 2015

Geachte meneer B.......... ,
Allereerst van harte gefeliciteerd met uw verkiezing als bestuurslid van de NVLP. Helaas kon ik vanwege de ernst van mijn ziekte niet aanwezig zijn, anders was ik er zeker geweest. Naast dat ik een chronische Lyme heb - in 2012 vastgesteld - heb ik nog meerdere ziekten c.q. aandoeningen zoals Multipele Chemische Sensitiviteit en Elektrohypersensitiviteit. Vanwege dat laatste moesten wij in 2013 Nederland ontvluchten en woon ik nu in Eifel waar minder hoogfrequente straling is van zendmasten e.d. Ik lijd erg onder mijn ziekte, maar vecht ook enorm om beter te worden. Mijn droomwens is naar Nederland terug te kunnen keren zodat mijn man weer iedere avond thuis kan komen van zijn werk. En dat ik mijn 2 kleinkinderen kan zien opgroeien. U kunt meer over mijn situatie lezen op mijn website.

Mogelijk heb ik al vele jaren Lyme, dit zou een (gedeeltelijke) verklaring vormen voor de matige gezondheidssituatie gedurende mijn leven. Ik herinner me een tekenbeet toen ik 8 jaar was. Er is toentertijd geen antibiotica voor gegeven, er is niets mee gedaan. Overigens veronderstel ik een sterke relatie tussen Lyme, Multipele Chemische Sentiviteit, Elektrohypersensitiviteit en belasting met milieugiften. Wat betreft dat laatste: ik ben als ongeboren kind vergiftigd met formaldehyde e.a. giften (mijn moeder heeft als schoonmaakster onbeschermd gewerkt in een pathologisch laboratorium waar sectie op overledenen werd verricht). Iedereen heeft een lichaamseigen ontgiftingssysteem zodat giftige stoffen op tijd het lichaam kunnen verlaten. Bij mij schort daar w.s. het een en ander aan.

Inmiddels zijn in het buitenland meerdere artsen werkzaam op het terrein van 'Environmental Medicine', een relatief nieuw specialisme binnen de reguliere gezondheidszorg. Sommigen spreken van 'sensitivity related illness' wat een verklaringsmodel vormt voor het complex van de huidige chronische ziekten, waaronder Lyme. Artsen als dr. Genuis, dr. Belpomme, dr. Klinghardt en dr. Mutter zijn werkzaam c.q. doen onderzoek op dit terrein.

Ik heb me als Lyme-patiënt nooit willen laten behandelen met antibiotica om meerdere redenen. In de eerste plaats geven deskundigen aan dat een (langdurige) behandeling de Lyme niet geneest. Verder zijn er nadelen voor het functioneren van het immuunsysteem en is er een risico op lichtovergevoeligheid. Ik heb door de Elektrohypersensitiviteit heel veel verloren in mijn leven. Zo kan ik maar moeilijk komen op plekken waar mensen zijn (vanwege de alomtegenwoordige straling van o.a. zendmasten, maar ook van smartphones). Ik kan nog wel in de zon zitten en in de natuur zijn (in de stralingsvrije dalen hier in de buurt). Ik zou wel gek zijn om lichtovergevoeligheid te riskeren. Ik behandel mezelf met geneeskrachtige kruiden en verder ben ik bezig met ontgifting van zware metalen met 2,3-dimercapto-propanesulphonate (DMPS) en wat andere middelen. Ik was enige tijd in behandeling bij dr. J. Mutter (Umweltmediziner te Konstanz). Alles op eigen kosten, het is een rib uit ons lijf. En ik kan, door de overmaat aan hoogfrequente straling, als maatschappelijk werkster / sociaal wetenschapper niet eens meer werken om ook maar enigszins aan de medische kosten te kunnen bijdragen. Ik heb geen uitkering.

Ik heb mezelf opgeworpen als 'pro deo ondersteuner stralingsslachtoffers'. In dit kader onderhoud ik contact met verschillende lotgenoten die ook getroffen zijn door Elektrohypersensitiviteit. Ik probeer behulpzaam te zijn en anderen te laten delen in de ervaringen die ik opgedaan heb met ontgiften en Lyme behandeling. Verder probeer ik bij te dragen aan de positieverbetering van elektrosensibele mensen in Nederland. Ik ken meerdere mensen met Elektrohypersensitiviteit die tevens Lyme hebben. Ik veronderstel dat het er meer zullen zijn. Moeilijkheid is dat men vaak niet meer naar een arts kan gaan om de Lyme uit te kunnen sluiten. Ja, alweer vanwege de alomtegenwoordige straling. En dat terwijl bij Lyme het uitblijven van een behandeling levensgevaarlijk kan zijn (een aantal Lyme-patiënten die ook elektrohypersensitief waren, zijn in 2014 overleden).

De aanzet tot een Lyme Behandel- en Expertisecentrum is een positieve ontwikkeling. Aangezien meerdere Lyme-patiënten elektrosensibel zijn, is een stralingsvrije behandelplek noodzakelijk. Ik pleit dan ook voor de inrichting van zo'n behandelmogelijkheid in dit nieuwe Lyme expertise- en behandelcentrum. En ik wil graag deze brief besluiten met een vraag. Namelijk, kunt u als bestuur van de NVLP zich hiervoor gaan inzetten?

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,
Marja Geelhoed-Oorschot

https://sites.google.com/site/wifivluchteling/actueel
detoxklinik.de/aerzte/
www.ehs-mcs.org/en/
uofa.ualberta.ca/integrative-health-institute/scholars/stephen-genius
www.researchgate.net/publication/47336025_Sensitivity-related_illness_The_escalating_pandemic_of_allergy_food_intolerance_and_chemical_sensitivity
stopumts.nl/doc.php/Verhalen/Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie