Oogarts luidt noodklok over toename bijziendheid

woensdag, 22 april 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: oogfonds.nl/nieuws/nieuwsartikel/archive/2015/april/article/oogarts-luidt-noodklok-over-toename-bijziendheid/ .
21 april 2015


Oogarts Caroline Klaver luidt de noodklok over de wereldwijde toename van bijziendheid (myopie).

Van alle zestigers is één op vier bijziend. Bij veertigers is dat één op drie en bij twintigers zelfs de helft.

Milde myopie biedt geen reden tot grote zorgen, maar wie hoge bijziendheid heeft (-6 of meer), heeft 30% kans om later in het leven slechtziend te raken.

Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC, legt uit :

“De oogbol van bijzienden is langer, dus is de achterkant van het oog dunner. Daardoor is het gevoeliger voor ouderdomsverschijnselen en kan myope maculadegeneratie ontstaan. Het netvlies gaat dan naar achteren en er vallen een soort kale plekken in. Daarvan wordt je slechtziend.”

Beeldscherm

Onderzoekers denken dat de toename te wijten is aan het feit dat we steeds langer dichtbij kijken, bijvoorbeeld naar een beeldscherm. Myopie ontstaat in je jeugd, wanneer de ogen zich nog ontwikkelen. Het probleem moet dus al in de kindertijd aanpakt worden. Kinderen zouden regelmatig een korte pauze moeten nemen van lezen of kijken op een beeldscherm.

Buiten spelen goed voor de ogen

Op jonge leeftijd veel buiten zijn helpt ook om bijziendheid te voorkomen. Kinderen spelen echter nog maar een derde van de tijd buiten ten opzichte van vroeger. Voor een goede ontwikkeling van de ogen moeten kinderen minimaal 15 uur per week buiten zijn.

Meer weten over dit onderwerp?

Bekijk of beluister hier het hele interview met Caroline Klaver in Studio Erasmus, de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit.
www.youtube.com/watch?v=k9UrUTVILGY#t=545 .

Nog een reden om niet achter iPads, smartphones en laptops met WiFi te zitten.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie